Hírforgó, Jegyzet, Magazin

Dr. Csanádi László emlékére

Minden nappal a jövő fogy, a múlt szaporodik. A bizonytalan jövő biztos múlttá szilárdul – írja a Bölcs egyhelyütt.


dr_csanadi_laszloDr. Csanádi László halálhíre kapcsán minderről az is eszembe jutott, hogy lám, nemcsak a múlt szaporodik mögöttünk, de gyorsuló tempóban fogyatkozik az a derékhad is, amelyet leegyszerűsítve rendszerváltóknak hívtak. Dr. Csanádi László markáns egyéniségével ehhez a fogyatkozó nemzedékhez tartozott.

Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait itthon, szülővárosában végezte. Állatorvosi diplomáját 1958-ban szerezte Budapesten, az Állatorvos-tudományi Egyetemen. Későbbiekben szaporodás-biológusi szakállatorvossá képezte magát. Már fiatalon, 1964-ben állatorvos lett a SZÁT-ban, s az állami gazdaságnak 1973-tól 1990-ig főállatorvosaként ténykedett.

1988-ban alapító tagként lépett a Magyar Demokrata Fórum helyi szervezetébe. 1990-ben, ötvenhat társával együtt munkahelyén Munkástanácsot alapított, ez volt Békés megye első Munkástanácsa.

1990-ben az első szabad önkormányzati választások eredményeképpen tagja lett a Képviselő-testületnek, alpolgármesterré is választották. Egyben a Gazdálkodási és Fejlesztési Bizottság elnökeként is ténykedett. Rengeteg ötlete, kreatív elképzelése volt Szarvas fejlesztésével kapcsolatban. Emlékezetes módon már 1990 előtt egyik szószólója volt a fürdőfejlesztés elképzeléseknek, alpolgármesterként egy önálló önkormányzati nyomdai és televíziós vertikum és egy fogorvosi egyetemi kar létrejöttét is szorgalmazta.

Még gyakorló állatorvosként számtalan szakcikke jelent meg szakmai folyóiratokban. Az irodalmat, tudományokat, történelmet is kedvelő és sokat olvasó állatorvos sűrű, mozgalmas életet élt. Többnyire két végéről égette élete gyertyáját, kívülről úgy tűnt még, a gyertya harmadik vége is lángra kap olykor. Így egészsége viszonylag fiatalon felőrlődött. Ő kiesett a város közéletéből. Mára számtalan ragyogó ötletéből egy – ha új köntösben is, de virágozva – hirdeti, hogy volt egyszer egy állatorvos, aki a jövőbe látva jeleskedett Örménykúton a sajtgyár bölcsője mellett.

Családja és barátai gyászában osztozva emlékét megőrizzük. Nyugodjon Békében!