Képgaléria, Média, Sziréna

Idősek otthonában gyakorlatoztak a tűzoltók

Április 14-én Gyomaendrődön bizonyíthatták elméleti és gyakorlati felkészültségüket a helyi önkormányzati és a szarvasi hivatásos tűzoltók. Ezúttal a beavatkozók egy idősek otthonában vettek részt parancsnoki ellenőrző gyakorlaton.


A gyakorlat kezdete előtt Bohák János tűzoltó alezredes, szarvasi parancsnokhelyettes tartott tűzvédelmi oktatást az intézmény dolgozóinak. Olyan fontos ismereteket, szabályokat frissítettek fel közösen, mint például a tűzjelzés helyes leadása, a közvetlen életveszély biztonságos elhárítása és a szakszerű kimenekítés rendje.

Ezek felelevenítése után a gyakorlat első momentumaként az egyik alkalmazott adta le a segélyhívást, elmondta, hogy tűz ütött ki a gyomaendrődi otthon egyik földszinti szobájában és a lángok gyorsan terjednek.

A tűzriadó tervben foglaltaknak megfelelően közel negyven idős hagyta el időben az épületet, elhelyezésükről a katasztrófavédelmi megbízott gondoskodott.

A feltételezett tűz egy televízió meghibásodása miatt keletkezett, a lakószoba sűrű füsttel telítődött. A gyomaendrődi önkormányzati tűzoltók értek először a helyszínre, azonnal megkezdték a felderítést és az oltást. A helyzetet nehezítette, hogy a lángok a fából készült homlokzaton át „felfutottak” az emeletre. Idő közben erősítés érkezett: a szarvasi hivatásos tűzoltók további két vízsugárral hamar megfékezték a tűz terjedését.

Egy idősek otthonául szolgáló intézmény számtalan potenciális kockázati elemet rejt, az idős emberek egy része pedig már nehezen mozog, ezért különösen fontos, hogy a tűzoltók az ilyen típusú létesítményekben is pontos helyismerettel rendelkezzenek, különböző gyakorlatok alkalmával elméleti és gyakorlati felkészültségükről rendszeresen számot adjanak.

A gyomaendrődi gyakorlatot Bíró János tűzoltó alezredes, szarvasi parancsnok, valamint Kondacs Zsolt tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat képviseletében megfeleltre értékelte.