Hírforgó, Képgaléria, Média

Emlékezés Kisléghi Nagy Lehel koronaőr ezredesre

Kegyeletteljes megemlékezésen hajtott fejet április 28-án Tiszakürt Község Önkormányzata és a Honvédelmi Minisztérium Kisléghi Nagy Lehel koronaőr ezredes hazafiúi helytállása előtt. Az első világháború harctereit is megjárt nagyszerű katonát nyolcvan esztendeje nevezték ki a Koronaőrség parancsnokának.


A kerek évforduló alkalmából a község önkormányzata összefogva a Tiszakürti Arborétum vezetésével példás módon rendbe rakatta a Kisléghi Nagy család sírboltját a községi temető római katolikus részében. Így újra járhatóvá vált a sírbolthoz vezető tölgysétány, a sír közvetlen környéke megtisztult és még új fákat, cserjéket is ültettek.

A kedd délelőtti megemlékezés méltóságteljes kegyeleti ceremóniával indult, mivel a helyi református templomban kiállították a Magyar Szent Korona hiteles mását, alatta a néhai neves parancsnok portréjával. Szent nemzeti relikviánkat pedig mai koronaőrök őrizték korhű egyenruhában és fegyverzetben.

Már itt, a templomi gyülekező tömegben feltűnt a Kisléghi Nagy család néhány tagja – köztük a Bécsben élő Bolza unoka, az örökifjú Kisléghi Nagy Lehel úr és kedves felesége is.

Miközben a környékről sorban érkeztek a delegációk a községházára, a község apraja-nagyja már elindult a temetőhöz.

Háromnegyed tizenkettőkor a sírbolt mentén felállt a díszőrség, déli harangszókor kürtszó harsant, s a Himnusz hangjai és egy helyi kisdiák bátor szavalata után dr. Kiss Györgyné polgármester asszony köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Bensőséges hangulatú szavaiban méltatta az egykoron itt élt földbirtokos család emlékét – közvetlen kapcsolatukat a tiszakürti emberekkel.

Megemlékező beszédet tartott Kun Szabó Isvtán vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Veretes mondandójában a vezérőrnagy kiemelte azon históriai és életrajzi fordulópontokat, amelyek a Bács-Bodrog vármegyei születésű katonát a világháború frontjaitól kezdve az 1919. június 24.-i monitoros felkelésen át Horthy Miklós Szegeden szerveződött Nemzeti Hadseregébe vezették. Későbbiekben a kormányzó lovas testőrparancsnokából lett koronaőr és mintegy elismeréseképpen folyamatos helytállásának a Koronaőrség parancsnoka.

Kun Szabó István helyettes államtitkár beszédét a történelmi egyházak lelkészeinek imái, majd koszorúzás követte. Szarvas Város Önkormányzata nevében dr. Demeter László korábbi polgármester – úgy is, mint folyamatos kapcsolattartó a gróf Bolza családdal – és Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke helyezett el koszorút a sírnál.

A mindvégig katonásan levezényelt ünnepség a Szózat s legvégül a Magyar takarodó kürtszavával zárult.

A jeles évforduló alkalmából a vendégek kézbe kapták Varga Ilona – Cserkeszőlőn élő kiváló grafikus – emléklapját, amely Tiszakürt legszebb szobrát, a Patrona Hungariae-t ábrázolja. A tiszakürti első világháborús hősök emlékművét ékesítő szobrot, Kallós Ede szobrászművész alkotását 1927. június 6-án állították fel a község főterén. Majd nemzetellenes gonosztevők ledöntötték 1946 nyarán. Újjáavatása 2009. július 11-én történt meg. Azóta a mintaszerűen ápolt és felújított parkban őrzi az elesett hősöket. A parktól nem messze a szarvasi Pepi-kert kistestvére, a híres Tiszakürti Arborétum pompázik. Egykoron hatalmas ártéri erdő helyén települt, akár a mi arborétumunk.