Hírforgó

Megtörtént a kistérségi hulladékudvar és komposztáló telepek műszaki átadása

Lezárult a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás “Települési szilárdhulladékgazdálkodási rendszerek fejlesztése a Körös-szögi Kistérségben” projekt első szakasza.


A félmilliárd forint értékű építési beruházás eredményeként Kondoroson új aljazatszigetelésű hulladékudvar valamint a biohulladékok komposztálására Szarvason és Kondoroson egy-egy új komposztáló telep építési munkálatai befejeződtek. A műszaki átadás-átvételi eljárás 2015. április 28-án sikeresen megtörtént, az építmények a műszaki terveknek megfelelően elkészültek.

Szarvas_biohulladekudvar

A környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból is kiemelt szilárdhulladékgazdálkodási projekt megvalósítása minőségi javulást eredményez a térség életében. A korábban használt, aljzatszigetelés nélküli hulladékgyűjtő telepek elbontásra kerültek, a Békés Drén Kft. közreműködésével megépített és most átadott kondorosi hulladékudvar és komposztáló telep, szarvasi biohulladék-gyűjtő és komposztáló telep, valamint Kardos és Csabacsűd településeken található szelektív hulladék-gyűjtő szigetek telepítésével ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a környezetbarát és költséghatékony kistérségi hulladékgazdálkodáshoz – mondta el Brlás János, a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás elnöke.

A nyitott prizmás komposztálási technológiával tiszta, káros anyagoktól mentes, minőségi komposzt előállítására nyílik lehetőség. A helyi telepítéssel csökkennek a szállításból adódó költségek, a beruházás további szakaszában beszerzésre kerülő aprító berendezésekkel a szolgáltatók helyben tudják elvégezni a kiváló minőségű komposzt előállításához szükséges biohulladék-darabolási feladatokat.

A projekt következő ütemében a hulladékok összegyűjtéséhez szükséges edények és eszközök beszerzése is megtörténik. Az év végéig 2400 db egyszerű házi komposztáló és 100db műanyag háztartási komposztáló edény kerül kihelyezésre a kistérség településein. Mivel a ház körül keletkező zöldhulladékok mennyisége gyakran nagyobb az adott kert komposzt-felvevő képességénél, a biokukákba gyűjtött hulladékokat a komposztáló telepre szállítva hatékonyan és környezetkímélő módon tudják hasznosítani a szolgáltatók.

A magyar állam és az Európai Unió közel 420 millió forintos támogatásával megvalósuló KEOP-1.1.1/2f projekt keretében a már elkészült beruházásokon túl a járműpark az év végéig gyűjtőautóval és konténerszállító járművel is bővül.