Képgaléria, Média, Sziréna

Települési Önkéntes Mentőcsoportok összevont gyakorlata Szentesen

2015. május nyolcadikán került sor a települési önkéntes mentőcsoportok rendszerbeállító és minősítő gyakorlatára. A szentesi katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén megalakított csapatokhoz a területi rendeltetésű Maros Mentőcsoport is csatlakozott.


A három járásban (Hódmezővásárhely, Szentes, Csongrád) összesen tizenegy településen (Hódmezővásárhely, Mártély, Mindszent, Székkutas, Szentes, Derekegyház, Szegvár, Csongrád, Felgyő, Csanytelek, Tömörkény) alakítottak önkéntes települési mentőcsoport, összesen nyolcvanegy taggal. A mentőcsoportok fő feladata a településeket érintő kárfelszámolási feladatokban történő segítségnyújtás a hivatásos katasztrófavédelmi egységek részére.

Az összevont gyakorlat kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a mentőcsoportok – az éles helyzetekhez hasonló kárhelyszíneken -, a szakszerű kárelhárítási feladatokat gyakorolják. A csoportok több helyszínen zajló, párhuzamos beavatkozásokat hajtottak végre, melyek során fejlesztették az egymás közötti kommunikációt és a hatékony együttműködést is.

A gyakorlatot Kajtár István tű. alezredes, a szentesi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője nyitotta meg. A nap elméleti szakkiképzéssel, munka- és balesetvédelmi oktatással, és a gyakorlat helyzetbeállításának ismertetésével indult. Az elméleti rész után került sor a gyakorlati feladatok végrehajtására, melyeket több kárhelyszínen, egy időben kellett a mentőcsoportoknak végrehajtaniuk. Feladatuk volt többek között a mentőerők felvonulási útvonalának kialakítása, melyet munkagépekkel hajtottak végre.

Egy drón segítségével, bozótos-nádas területen kutatatták fel az eltűnt, sérült embereket, majd az elsősegélynyújtó hely kialakítása és a szakszerű elsősegélynyújtás volt a feladatuk. A gyakorlat egyik legfontosabb eleme volt a vízben eltűnt személyeket felkutatása és mentése, melyet búvárok segítségével hajtottak végre. A feladathoz kapcsolódóan ideiglenes befogadóhely alakítottak ki, valamint vízkár-elhárítási feladatokon keresztül (nyúlgátépítés, buzgárelfogás) készültek fel egy esetleges veszélyhelyzet megelőzésére és elhárítására.

A gyakorlat helyszínéül a szentesi ipari park területén található inkubátorház és környezete szolgált, mely kiváló lehetőséget adott a bonyolultabb kárhelyszíneken történő beavatkozások gyakorlására. A mentőcsoportok minden tagja kiváló hozzáállással és tenni akarással hajtotta végre a meghatározott feladatokat, és olyan tapasztalatokat szereztek, melyeket éles helyzetben, egy konkrét beavatkozás során hasznosítani tudnak.

A gyakorlat végrehajtásához és megszervezéséhez támogatást nyújtott a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság, Szentes Város Önkormányzata, az ATIVIZIG Szentesi Szakaszmérnökségének munkatársai, az Országos Mentőszolgálat Szentesi Mentőállomása, valamint a Magyar Vöröskereszt Szentesi Tagszervezete is. Segítséget nyújtottak a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola diákjai, és Szabó József, a mindszenti GEONET 2000 Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója, a mentőcsoport tagja, aki egy drónnal a légi-felderítésben segítette a beavatkozók munkáját.

A gyakorlatok minősítette, és megfeleltre értékelte Tátrai János tű. alezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője.