Hírforgó

Erről szavazott az Országgyűlés 2015. április 28-án

Magyar védőnők napja, nyitva tartás módosítása, állami földvagyonnal kapcsolatos törvények módosítása – Dankó Béla sajtóközleménye.


A parlament 2015. április 28-án, kedden módosította többek között az állami földvagyon kezeléséről, a sportról szóló, egyes energetikai tárgyú törvényekről szóló, a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló és a banki elszámolás során tapasztalt visszaélések elleni fellépéshez szükséges törvényeket. Emellett az Országház határozatot hozott a magyar védőnők napjáról, valamint a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról.

Az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosítása során az Országház módosította többek között a védett természeti területek kisajátítási kötelezettségének határidejét, mely az érintett területek védettségi szintjének helyreállítását szolgálja. A módosítás nyomán a földnek minősülő védett természeti terület eladása esetén az NFA elővásárlási jogot kap, mellyel köteles is élni. A földnek nem minősülő védett természeti terület eladása esetén az illetékes nemzeti park, majd az illetékes önkormányzat élhet elővásárlási joggal.  Emellett 2016. április 1-jével a Nemzeti Földalapba tartozó olyan földek esetében, amelyek vagyonkezelői szerződését 2010 szeptembere előtt kötötték, megszűnik a vagyonkezelői jogiszony. Amennyiben egy szervezet alapfeladatainak ellátását a vagyonkezelésében lévő földterületek közvetlenül szolgálták, kérelmezheti új vagyonkezelői szerződés megkötését. A 2016. április 1-je előtt harmadik személy használatába adott földterületek esetén az NFA a haszonbérleti szerződéseket 2016. december 31-ig 60 napos határidővel felmondhatja. 

Az Országgyűlés június 13-át a magyar védőnők napjává nyilvánította. Ezzel a Kormány fel kívánja hívni a figyelmét a védőnői szolgálat megbecsülésére. A védőnői szolgálat Magyarországon komplex, preventív, családvédelmi szolgáltatást biztosít, amely Európában egyedülálló. Az országgyűlési határozat a magyar védőnői hivatás és szolgálat közmegbecsülését hivatott megerősíteni.

A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014 . évi CII. törvény elfogadása és hatálybalépése között eltelt időszakban a Kormány folyamatosan figyelemmel kísérte és megfontolta a hozzá beérkezett észrevételeket, véleményeket és felvetéseket. A Kormány elszánt abban, hogy megtalálja a vita, az egyetértés, a megegyezés és a cselekvés helyes arányát, így törekszik a több egyeztetésre, konzultációra és ezek eredményeként a megegyezésre. A fentiek alapján a Kormány döntött arról, hogy a kiskereskedelmi napokon az üzletek 4 óra 30 perc és 22 óra között tarthatnak nyitva.

A banki elszámolás során tapasztalt visszaélések elleni fellépéshez szükséges elfogadott törvény célja az, hogy az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalatai alapján külön nevesítse azon magatartási formákat, amelyek megalapozzák a Felügyelet, a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzési eljárását. A törvényjavaslat emellett hatékonyabbá teszi a Pénzügyi Békéltető Testület eljárását és a bíróság eljárását is, azáltal, hogy az eljárási szabályokat és értelmezési nehézségeket pontosítja.