Hírforgó

“Az adócsökkentés és fejlődés büdzséje a jövő évi”

Az országgyűlés szerdán megkezdte vitáját a 2016-os költségvetésről – Dankó Béla országgyűlési képviselő sajtóközleménye.


Az Országgyűlés 2015. május 27-én, szerdán megkezdte a jövő évi költségvetés vitáját. Az eddigi eredményekre alapozva a 2016-os költségvetés egy új korszak költségvetése, amelynek középpontjában már a fejlődés, a lehetőségek minél jobb kiaknázása, az emberek és családok előrelépésének támogatása áll.

A jövő évi költségvetés legnagyobb nyertesei a családok lesznek, hiszen az adóintézkedések összesen 170 milliárd forintot hagynak majd a magyar családoknál. Ebből 120 milliárd forintot tesz ki, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 16-ról 15 százalékra csökken. A kétgyermekesek családi adókedvezménye tovább nő: 2016-tól négy év alatt fokozatosan kétszeresére, a jelenlegi havi 10 ezer forintról jövőre 12 500 forintra, 2019-re 20 000 forintra nő a két gyermeket nevelő családok családi adókedvezménye. Ez 350 ezer családnál 1,4 millió szülő és gyermek életében jelent előrelépést. A gyed extra 2016-ban is fennmarad, sőt tovább bővül, hiszen az eddigi 1 év helyett már a baba féléves korától jár. Megmarad a házasságkötéshez kapcsolódó adókedvezmény is, a családok otthonteremtési kedvezmény és továbbra is érvényesíthető lesz a kisgyermekes szülők részmunkaidős foglalkoztatása után járó adókedvezmény. Az ingyenes bölcsődei és óvodai gyermekétkeztetés kiterjesztésének köszönhetően már 2015 őszétől a jelenleginél akár 230 ezerrel több gyermek étkezhet térítésmentesen. 2016-tól a teljes alsó tagozaton ingyenessé válik a tankönyvellátás, a felsőbb évfolyamokon pedig a rászorultság figyelembe vételével biztosítják a tankönyveket.

Jövőre a nyugdíjak és egyes jövedelempótló ellátások is megőrzik reálértéküket, ezek az infláció mértékével növekednek majd. Az idősek és a családok terheit emellett mérsékli a rezsicsökkentés is, valamint hogy a 2016. január 1-jétől a sertés tőkehús áfakulcsa a korábbi 27-ről 5 százalékra csökken.

A fegyveres és rendvédelmi életpályamodell mellett folytatódik a pedagógusok béremelése is, így 2017-ig minden évben nő az ágazatban dolgozók bére. Az egészségügyi ágazat területén az egészségügyi szakdolgozók, orvosok esetében elsősorban a mozgóbérek javításában történhet előrelépés. Az ágazat 2016-ban további 11 milliárd forint többletforrással számolhat, a szakorvos képzés támogatási rendszerének kiterjesztésére, átalakítására, mentőautók beszerzésére és a mentésirányítási rendszer üzemeltetésére, valamint egyéb életminőséget is javító intézkedésekre.

A 2014-2020-as fejlesztési ciklusban a magyar vállalkozások pályázati lehetőségei megsokszorozódnak. Magyarországon az egy főre jutó támogatás soha nem volt olyan magas, mint az új uniós pénzügyi időszakban. 2016-ban mintegy 1000 milliárd forint uniós forrás juthat el a kedvezményezettekhez, ebből mintegy 500 milliárd forint szolgálhatja a gazdasági növekedést közvetlenül segítő fejlesztéseket. Ezt a forrást a kormány kiegészíti 100 milliárd forintos nagyságrendben a megyék és megyei jogú városok gazdaságfejlesztési programjaival. A központi költségvetésben megjelenő források mellett továbbra is közel 483 milliárd forint értékű agrártámogatás érkezik Magyarországra.

A 2016-os tehercsökkentés azon túl, hogy kedvező változást hoz az adófizetőknek, megszilárdítja Magyarország helyzetét az európai adóversenyben. Így az eddigieknél is több maradhatna a magyar lakosságnál, így a gyermeknevelés, a legális munkavégzés még nagyobb értékké válna.