Hírforgó, Képgaléria, Média

“A békésszentandrási duzzasztónál jártunk…”

A Székely Szakképző Iskola 11. c osztályának faipari és a környezetvédelmi – vízgazdálkodási szakmacsoportja szakmai kiránduláson vett részt a békésszentandrási duzzasztónál. Ott egy szakember elmondta és megmutatta a duzzasztómű elvét és működését.


Megtudhattuk, hogy 1936-1942-ig épült Mosonyi Emil szakértelmével. Érdekesség képen elhangzott, hogy 1942-ben Horthy Miklós avatta fel az építményt.  A duzzasztó két darab, egyenként 7 méteres „kapuja” van, amik a duzzasztást végzik. A duzzasztóhoz hajózsilip is épült, a vízmélység 16 méter, a szélessége is elegendő a legnagyobb uszályok átengedéséhez. A duzzasztómű egész évben működik. Elég sok a látogató, bár a vízszintkülönbség igen lecsökkent az erőmű megépítése miatt. Addig a maximális magasságkülönbség 5 méter volt.

Ennek a vízszintcsökkenésnek az oka pedig az, hogy a víz nagy része nem a duzzasztóművön megy át, hanem bekerül egy csatornába és meghajtja a turbinákat, majd visszakerül ismét a mederbe. A létesítménybe két darab, több mint 2 méter átmérőjű turbina található. Maga a turbinaterem és a hozzá kapcsolódó létesítmények 90 %-a a föld van. A 2 MW teljesítményű kisvízerőmű átlagosan évenként 8,6 GWh villamos energiát termel, ami megfelel kb. 3000 háztartás teljes éves villamos energia fogyasztásának. A megújuló energiaforrás hasznosítása évente mintegy 8000 tonna CO2 ekvivalens kibocsátás elkerülését teszi lehetővé.

Csizmarik-Boros Erika és Vincze Sándor szaktanárok