Hírforgó, Jegyzet, Magazin

In memoriam Stafira Sándor (1947-2015)

Ismét szegényebbek lettünk. Hűséges Olvasóinkat, Stafira Sándort tisztelői és barátai mély részvéte mellett az elmúlt pénteken kísérték utolsó útjára az Újtemetőben.


stafira_sandorÉlete egy kicsiny, megyénkbeli faluban, Végegyházán indult. Ha Mezőkovácsházáról Mezőhegyesre tartanánk, az első község Végegyháza. Másfélezer lélekkel. Hívták valamikor Tótkovácsházának is, mert Szarvashoz hasonlóan ott is felvidéki tót atyafiak jeleskedtek az 1815-ös betelepüléskor. Utcái akár nálunk, sakktáblásak…

Sándor az általános iskolát szülőfalujában járta ki. Tanulmányait Békéscsabán a Közgazdasági Szakközépiskolában folytatta. Diplomát pedig a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett. Sokoldalúan képesített könyvelői, statisztikus tervezői és üzemgazdászi végzettségnek is birtokosa lett.

Pályáját a megyeszékhelyen, a Mezőgépnél kezdte pénzügyi osztályvezetőként. Ott 1965-től ’73-ig dolgozott. Jött Szarvas és a Dózsa TSZ. Két évig volt főkönyvelő, tizennégy esztendőn át elnökhelyettes, majd a Dózsa utolsó időszakában 1989-től 1993-ig elnökként irányította a szövetkezetet. A furcsa átmenet embert próbálón kemény éveiben. Elismert szaktekintélyként 1978-tól ’88-ig óraadó tanára volt a DATE Főiskolai Karának. Szakmai berkekben ma is tudják: Stafira Sándor a szarvasi pulykatenyésztés vertikális integrációjának egyik ötletgazdája, létrehozója. 1989-től 1992-ig igazgatósági tagja volt a Gallicoopnak. 1993-tól 1995-ig a STABÁK Agroline Kft. élén, mint ügyvezető igazgató ténykedett. Majd 2002-től lett egyéni vállalkozó.

Mindeközben jelentős közéleti szerepet vállalt fel. Alapító tagja volt az MSZP-nek. Önkormányzati képviselőként 1990-92, majd 1994-2002 között ténykedett Szarvas Város Képviselő-testületében. Magas szintű közgazdászi tudását a Pénzügyi Bizottság elnökeként is kifejtette. 1994-től ’98-ig a Békés Megyei Közgyűlés tagjaként, annak Gazdasági Bizottságában is dolgozott. Fiatal éveiben háromszor is megkapta a Mezőgazdaság Kiváló Dolgozója címet.

Egész életében következetesen megmaradt a modern európai baloldal mentén gondolkodó és cselekvő közösségi embernek. Számtalan karitatív segítséget nyújtott alapítványok, felnőtt és gyermekközösségek irányában. Erre kiváló példa 1996 nyara, amikor oroszlánrészt vállalt a Szarvasi 7 Árpád-kori olvasótáborának támogatásában. Segítségével csabacsűdi, mezőtúri és szarvasi diákok ismerkedhettek meg a Dél-Alföld magyar múltjának értékeivel.

Osztozva Családja fájdalmas gyászában, arcát, jellegzetes egyéniségét kegyelettel megőrizzük. Nyugodjon békében!