Jegyzet, Magazin

Központi Búzagyűjtő Nap volt Szarvason

Embert és lovat próbáló rekkenő hőség közepette indult vasárnap kora délután a Vajda Péter Gimnáziumtól a Magyarok Kenyere „Központi Búzagyűjtő Nap” szekeres felvonulás.


A búzászsákokkal teli szekerek menetét – technikai okokból rendőrautó vezette fel – hősiesen végigfújta egészen a Kossuth téri grundig a Hódmezővásárhelyről érkezett helyőrségi honvédzenekar. Ezáltal a felvonulók és a grundon várakozók örömére a legszebb történelmi magyar indulók – egyebek közt a Ludovika induló – hangjai közepette érkeztek a rendezvény helyszínére. A hőség elleni védekezésül most igen jól szolgálta a jeges időszakból itt maradt sátortető, ahol urambocsá’ még szellő is lengedezett. A Kossuth utca felől kitelepült egy originális tábori kemence, ahol pogácsa, kenyérlángos és társai készültek. Eközben egy tetterős legény ősi kéz őrlőn mutatta be az őrlés nehéz mesterségét. Minden jel szerint a kemencéből csupa finomság került ki, mert hőség ide vagy oda, a megéhezett nagyérdemű sűrűn látogatta a szitákkal, dagasztóteknőkkel, mérlegekkel is szépen feldíszített elárusító helyet. Későbbiekben a vidékről érkezett turisták örömére a Szárazmalomban is volt bemutató őrlés.

Maradva a sátortérnél, a tető két oldalán alkalmi termelői piac csalogatta finom portékáival a résztvevőket. A standokon szem-szájnak ingere alapon feltűnt a szarvasi szilvalekvár, a méz, sajtok, házi szörpök kínálata is.

A rendezvény egészét az Operettszínház népszerű művésze, Faragó András konferálta. A honvédzenekar eljátszotta a Himnuszt, majd köszöntő beszédek végeláthatatlanul hosszú sora következett. Mondhatnók mindenki megszólalt, akinek érintettsége volt e témában. Köszöntötte az ünneplőket Dankó Béla országgyűlési képviselő, Győrffy Balázs elnök a Nemzeti Agrárkamara részéről, prof. Korinek László, a Magyarok Kenyere ötletgazdája, dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárkamara megyei elnöke. Mint azt hallhattuk, a „sok millió búzaszem a magyarok kenyerébe” mozgalom összefogja a Kárpát-medence magyar gazdáit. Szarvas előtt egy héttel éppen a délvidéki Zenta városát kapcsolták be az ottani Központi Búzagyűjtő Nap révén a nemes mozgalomba.

A résztvevőkhöz szólt Hodálik Pál alpolgármester – a távollévő Babák Mihály polgármester üdvözletét tolmácsolva – és Gaál Roland járási hivatalvezető.

A szónokok mindegyike méltatta Szarvas Történelmi Országközép voltát, parasztgazdáinak verejtékes munkáját és a Magyarok Kenyere program jótékony célú jelentőségét.

Győrffy Balázs egyebek közt hangsúlyozta, hogy 2013-ban 77 tonna, 2014-ben már 236 tonna búzafelajánlás érkezett – eredetileg Böjte Csaba dévai árváinak javára, az idén az adományokból már Kárpátaljai rászoruló magyar gyermekeknek is jut.

– Az öt éve indult program magyar szántóvetők sikere – hansgúlyozta beszédében Korinek professzor.

A beszédek alatt kitikkadt hallgatóságot a szervezők egy-egy üveg hideg ásványvízzel kínálták.

A nap legfelemelkedettebb pillanataiként Seidl Ambrus római katolikus plébános, Lázár Zsolt evangélikus esperes és Pentaller Attila református lelkész megáldották „mindennapi kenyerünket”.

A búzaáldást vigalmi programok követték. Színpadra lépett a Tessedik Táncegyüttes, volt egy kis operett-musical válogatás, majd a Balkán Fanatik koncertezett. A Központi Búzagyűjtő Nap programját számtalan közszolgálati és kereskedelmi tévé, rádió közvetítette. A tévések-rádiósok serényen igyekeztek kamera elé állítani azon hagyományőrző gazdákat is, akik Szarvasról ajánlottak fel búzát. Például Závoda Ferencet, a Szarvasi Hagyományőrző Gazdák Egyesületének elnökét a TV2 munkatársa kereste meg.

Összességében elmondhatjuk, hogy a harmatos harmatnál is gyengébb központi szervezés ellenére –a szervezők csak az utolsó napokban méltóztattak programot szolgáltatni a média helyi csapatainak – a rendezvény szépen zajlott le. Ha legközelebb egy ilyen nagyságrendű esemény programját időben eljuttatják a helyi hírközlés műhelyeihez, garantáltan tömegek fognak özönleni. A Magyarok Kenyere mozgalom oly nemes, hogy a szervezőktől is többet érdemel.