Hírforgó, Képgaléria, Média

Huszka Jenő: Lili bárónő

Mondhatni, hogy augusztus 25-én a Cervinus Teátrum – sajátos hagyományai mentén – sajtónyilvános olvasópróbával indította a 2015/2016-os kőszínházi évadot. Mondhatnók bezárta a nyárit, de ez némi túlzás lenne – mivel köztudott ma már jó, ha lélegzetvételnyi szünet akad a színházi világban nyári és őszi évad között.


A Szeparé teraszon másodízben tartott  záró-nyitó eseményen a megszokott vezérkar (Babák Mihály polgármester, Csasztvan András igazgató, Dósa Zsuzsa művészeti igazgató, Varga Viktor rendező) mellett felvonult az idei ősz nagy dobására, a Lili bárónő operettprodukcióra készülő szereplőgárda egésze.

Nézzük a Lili bárónő helyi „kisokosát”!

Lili bárónő
Operett két felvonásban

Írta: Martos Ferenc
Átdolgozta: Belinszki Zoltán
Zenéjét szerezte: Huszka Jenő
A darabban szereplő Júlia-monológ Kosztolányi Dezső Shakespeare fordítása.

Szereplők:

  • Malomszegi báró: Nádházy Péter
  • Lili, a lánya: Erdélyi Tímea
  • Illésházy László gróf: Boronyák Gergely
  • Agátha: Dósa Zsuzsa
  • Christina: Varga Anikó
  • Frédi: Maróti Attila
  • Becsei, Illésházy gróf tiszttartója: Benkő Géza
  • Sasvári Clarisse, színésznő: Bardon Ivett / Szemerédi Bernadett
  • József, szolga: Magyari László
  • Emma, Lili komornája: Balázs Henriett
  • Cervinus Teátrum tánckara: Balázs Henriett, Dunaveczki Éva, Kinyik Flóra, ifj. Csasztvan András, Horváth Dániel, Magyari László

Koreográfia: Magyari László
Díszlet: Jakub Branicky
Jelmez: Nagy Szilvia
Zenei vezető: Derzsi György
Korrepetitor: Iváncsó József, Iváncsó Viola
Rendezőasszisztens: Csasztvan Zsuzsanna
Rendező: Varga Viktor

Gróf Illésházy László adósságainak rendezése fejében eladja az ősi birtokot az egykor festékkereskedő, báróságát pénzen vett Malomszeginek. A gróf éppen távozni készül  a kastélyból, amikor megérkezik az új tulajdonos, lányával, Lilivel és a kissé ütődött-bolondos Frédivel, a férjjelölttel. Malomszegi inasnak véli a grófot, felfogadja komornyiknak, aki csak azért megy bele a játékba, mert beleszeret Lilibe…

Huszka Jenő egyik legnépszerűbb operettje a Lili bárónő, hisz ki ne kedvelné „Az egy kis cigaretta”, a „Tündérkirályné légy a párom” és a „Gyere csókolj meg tubicám” című világhírű slágereket.

A protokolláris köszöntők, összegzések és intelmek után indulhatott a Belinszki Zoltán féle szövegkönyv változat olvasópróbája, fűszerezve Varga Viktor rendező jelmez- és díszletbemutató rögtönzéseivel és alapinstrukcióival.

Lili_barono_olvasoproba_2015_08_25_15

Szemerédi Bernadett

Még a próba kezdete előtt volt alkalmunk megkérdezni a dekoratív Szemerédi Bernadettet, a Cervinus csapat egyik új arcát:

– A Bál a víz fölött estélyen már megcsodálhatta énektudásod a szarvasi nagyérdemű. De máshonnan is ismerősnek tűnik az arcod.

– Így van. A Budaörsi Latinovits Színházzal nyár közepén már jártam itt, a Szarvasi Vízi Színházban. A muzsika hangja világhírű musicalben játszottam egy kisebb apácaszerepet.

– Mikor döntötted el, hogy színésznő leszel?

– Nyolcéves koromban. Attól kezdve részt vettem sok-sok regionális, országos majd nemzetközi fesztiválon. Olyannyira, hogy 2009-ben elhoztam az első díjat a Székesfehérváron rendezett Országos Musicalbajnokságról.

– Ez azt sugallja, hogy musicalszakon folytattad színházi tanulmányaidat.

– Bár hegedülni és énekelni magánúton is tanultam, a Pesti Magyar Színiakadémián prózai szakon végeztem. Igazából mind a prózai, mind a zenés-táncos szerepeket szeretem. Ez talán abból is érzékelhető, hogy rendszeresen fellépek – emellett szervezem is ezeket – irodalmi és zenés esteken, pantomimes beavató színházi alkalmakon és jótékonysági akciókon. A verseket nem csak szívesen mondom, magam is írok.

– Miben láthatunk legközelebb Szarvason?

– A Lili bárónőben Clarisse szerepét kaptam a rendező Varga Viktortól. Már nagyon várom az októberi bemutatót.