Hírforgó, Jegyzet, Képgaléria, Magazin, Média

Jövő májustól már emlékhelyeink tematikus napját rendezik

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és civil partnerközösségei 2002 óta – ez volt a török elleni várvédelem 450. jubileumi éve – minden esztendő október 17-én rendezi az Egri Vár Napját.


 

Ilyenkor ezrek és ezrek kerekednek fel országszerte, hogy az egész nap ingyenesen látogatható kiállítások, játszóházak, fegyverbemutatók, színpadi játékok során hódolhassanak Eger vára iránti rajongásuknak.

A mostani ünnepi alkalom különleges jelentőségű volt e jeles napok sorában. A Nemzeti Örökség Intézete, Eger Megyei Jogú Város és az 1957 óra már több mint húszmillió látogatót jegyző Dobó István Vármúzeum együttesen invitálta a megemlékezőket. A Dobó-bástya előtti területen – mondhatnók az 1552-es ostrom számunkra szentélynek számító pontján – ünnepélyesen avatták fel a NÖRI által adományozott „Egri vár Nemzeti Emlékhely” sztélét.

A rangos sztélé avatáson ott volt a tervező Zsigmond Attila, a Nemzeti Emlékhely Bizottság tagja. A goromba idő ellenére is népes tömeget Habis László, Eger város polgármestere köszöntötte. Beszédet mondott dr. Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete elnöke és Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Eger országgyűlési képviselője.

Gárdonyi és halhatatlan hőseink emlékét idézve a NÖRI elnökasszonya bejelentette, hogy 2016. május 14-től a Nemzeti Örökség Intézete minden évben meg kívánja rendezni a Nemzeti Emlékhelyek tematikus emléknapját, amely nap rendezvényein nem csak a már jegyzett tizennégy Nemzeti Emlékhely szerepel, de Történelmi Emlékhelyek is. (Mint az ismeretes, Szarvas a Történelmi Országközép Emlékmű által 2011. december óta szerepel Békés megyéből a gyulai vár és a Honvédtiszti emlékhely társaságában e rangos sorban.)

Elsőként a NÖRI elnöke „Eger várát” invitálta meg 2016. május 14-re.

Nyitrai Zsolt miniszteri biztos beszédében egyebek közt utalt a most folyó várrekonstrukciós munkálatokra is. Ezek keretében újraépül az egykori Szép-bástya és Dobó provizori palotája is.

A hagyományok jegyében a vendéglátó házigazdák társaságában dr. Radnainé Fogarasi Katalin leplezte le a sztélét. Az ünnepélyes aktust a korabeli egyenruhákba öltözött várőrség díszlövése kísérte egy korhű seregbontó ágyú másolatával. Az avatási ünnepélynek külön hangulatot adott a Latjha László Néptáncegyüttes veretes műsora.

Végezetül az Egri Vár Napjához méltón az ünnepség szónokai és az emléktömeg az egykori Püspöki palota elé vonultak. Majd a kegyelet és hála koszorúival tisztelegtek a Hősök termében Dobó István vörös márvány szarkofágja és az Egri Hősök Fala előtt. (Azon közismerten a Gárdonyi hagyatékban talált kézirat szerinti felsorolásban olvasható a várvédő katonák, apródok, nők és más hősök névsora.)

A koszorúzás után folytatódtak a színesebbnél színesebb programok, a középkori „játékbarlangtól” az életre keltett ostromjelenetekig.

Egy kis naptáridéző

A Kara Ahmed, Szokollu Mehmed és Khádim Ali pasák által vezetett török csapatok – együttes számuk a híresztelésekkel szemben a kortárs Zsánmboki János és több neves történészünk szerint, mint Szántó Imre számuk 35-40 ezerre tehető – 1552. október 17-én kezdték el elvonulásukat Eger falai alól. Ahmed és Szokollu Mehmed maradék egységei a Jászberény-Szolnok-Szeged irányon át takarodtak Belgrádba. Azonban Khádim („Herélt”) Ali budai pasa egységei csak október 18-án indultak a vár alól budai téli szállásukra. A derékhad ment elöl, az utóvéd még ágyúzott, tartva az egriek kicsapásától. Jogosan féltek, hiszen a negyven napos ostromban megfáradt egriek válogatott huszárcsapata Fekete István hatlovas tiszttel az élen egészen Üllőig űzte-vágta a nap folyamán Ali pasa elvonuló seregét. Egri hőseink ezzel az üllői diadallal tetézték a nagy egri győzelmet. S a tényleges ostrom alóli felszabadulás másnapján, 1552. október 19-én írták meg nevezetes levelüket Dobó István, Pethő Gáspár, Mekcsey István, Bornemissza Gergely deák és Zoltay István Nádasdy Tamás dunántúli főkapitánynak. Tehát Eger halhatatlan hőseinek diadala valójában 1552. október 18-án következett be Üllőnél. Idézem az MTA által kiadott Magyaroszág történeti kronológiája c. alapművet 1982-ből: 1552. október 18. A török sereg 5 heti sikertelen ostrom után feladja Eger ostromát és hazaindul. Szomorú érdekessége e dátumnak, hogy az egri diadal után két évvel, 1554. október 18-án csalták lesre Poroszló mellett kálnói Bornemissza Gergelyt, mint Dobó utód egri főkapitányt. Végzetét Nemes János: Egri harangok c. regényében olvashatjuk.

Fentieket a nap krónikásaként lejegyezte úgy is, mint a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány és Babák Mihály polgármester képviseletében

Szenes János