Hírforgó

Egy térkép dicsérete

A véletlen juttatta kezembe a minap a „Békés megye helyi jelentőségű természetvédelmi területei” c. látványos és tartalmas térképet.


bm_helyi_ertekeiA munkát még a Pro Vértes Közalapítvány jelentette meg 2013 folyamán a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretein belül.

Mint a jeles mű impresszumából kitűnik, a helyi jelentőségű természetvédelmi területek felmérését megyénkben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület végezte el, a Magyar Természetvédők Szövetsége közreműködésével. Bőven találnak benne illetve rajta úticélt a kastélyok-kastélyparkok és az erdők, ligetek, csatornák és puszták szerelmesei. Természetesen akadt a mű szöveges tartalmában néhány baki is – például pontatlan a Szarvasi Történelmi Emlékút megnevezése, Kétegyháza esetében duplázzák a Gyulai Várfürdő leírását stb. -, de ezzel együtt maga a szándék, hogy országos jelentőségű műemlékeink vagy természetvédelmi területeink mellett a helyi értékeket gyűjtötték össze dicséretes.

Jó lenne, ha ez a térkép eljutna minden honismeretet vagy környezetvédelmet oktató Békés megyei tanító és tanár kezébe. S mindazon civil szerveződések asztalára, akik rendszeresen szerveznek Békés megyei táborokat, túrákat és kirándulásokat.