Hírforgó, Képgaléria, Média

Kegyeleti fasor az Ótemetőben

Mindenszentek délutánján 37 gömbkőrisből álló kegyeleti fasort avatott fel az Ótemetőért Alapítvány. A Benka Gyula utcai – mintegy főbejárattól – egyik kaputól egészen az új ravatalozóig húzódó fasor a temető békéjében és csendjében hirdeti halottaink emlékét.


Az emlékezés és a kegyelet ünnepének alkalmából egyrészt az avatásra érkező szarvasiak, másrészt a sírkertek körül folyamatosan áramló tömeg méltó hátteret adott az ünnepi eseménynek. Az Evangélikus Egyház részéről Lázár Zsolt igazgató lelkész, esperes, Tóth Orsolya, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium iskolalelkésze, valamint Himer Péter, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola tanítója adtak szolgálatot. Beszédet mondott Kepenyes György, az Ótemetőért Alapítvány elnöke.

– Az idén tíz éves alapítványunk kuratóriuma nevében tisztelettel köszöntöm mindannyiukat – kezdte az elnök ünnepi mondandóját. Majd így folytatta: – Az alapítványt azzal a céllal hoztuk létre, hogy a temető fenntartójával együttműködve tegye kulturált kultuszhellyé elődeink nyughelyét. Így került felújításra a kolerában elhunytak síremléke, ahol 345 szarvasi lakos nyugszik. Felújítottuk több gimnáziumi tanár síremlékét is. Többek között ifj. Oláh Miklós gimnáziumi tanár nyughelyét, aki alapítóként múlhatatlan érdemeket szerzett Szarvas sportéletének megszervezésében.

Az új ravatalozó mellett létesített Kegyeleti Emlékpark azon síremlékek gyűjteménye, melynek darabjai a felszámolt temetőrészekből kerültek oda. A temetőnk főútvonalának jobb oldalán 37 gömbkőrisből álló fasort telepítettünk. E kegyeleti fasor mellett haladva emlékezhetünk a temetőben nyugvó szeretteinkre. A díszfasor támogatói segítséggel jött létre. Ezúton is köszönjük nemes lelkű segítségüket – fogalmazott végezetül Kepenyes György.

Az elnök beszéde után Lázár Zsolt esperes megáldotta a kegyeleti fasort, egyben Isten áldását kérte az ünnepségen megjelentek életére.

A most felavatott fasor – melynek elején elegáns emléktábla tünteti fel a támogatók névsorát – jelentős állomása az Ótemetőben évekkel ezelőtt megindult nagyszabású munkálatoknak.