Hírforgó, Képgaléria, Média, Sziréna

Szakmai versenyen mérték össze tudásukat a szarvasi és a szeghalmi tűzoltók

Negyedik alkalommal rendezte meg a szeghalmi katasztrófavédelmi kirendeltség a tűzoltók szakmai versenyét. A viadal gyakorlati részének egy használaton kívüli szarvasi gyártelep adott otthont.


A versenyt Kiss András tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes, Kovács Krisztián tűzoltó alezredes, kirendeltség-vezető és Bíró Zoltán tűzoltó alezredes, parancsnok nyitotta meg. Elhangzott, a tűzoltók tudása igazán a való élet káreseményeinél méretik meg, de a viadal kiváló lehetőség a gyakorlásra, emellett erősíti a verseny- és a csapatszellemet.

A munkavédelemről és a technikai tudnivalókról a feladatokat összeállító Kondacs Zsolt tűzoltó alezredes, tűzoltósági felügyelő szólt.

A szarvasi és a szeghalmi parancsnokság mindhárom szolgálati csoportja képviseltette magát a megmérettetésen. Sorsolással dőlt el az indulás sorrendje, a résztvevők elméleti és gyakorlati tudásukról adtak számot. Utóbbi helyszínéül egy használaton kívüli telep szolgált, udvarán rutinpályát rendeztek be, elsőként a gépjárművezetők bizonyíthatták felkészültségüket, kreativitásukat. A következő helyszínen pneumatikus emelőpárna segítségével kellett egy ládát megemelnie a tűzoltóknak úgy, hogy a tetején lévő pohár víz ne boruljon ki. Ezután egy összetett feladat következett, a beavatkozóknak ballont kellett cipelniük, emellett egy gyorsinformációs kézikönyv segítségével veszélyes anyagot azonosítaniuk. Az utolsó előtti állomáson dugólétrán keresztül kellett osztott sugárszerelést végrehajtani, a feladatot a zsűri csak akkor fogadta el, ha a táplálás után az osztót megnyitották és a két segédsugár-vezető is elfoglalta helyét. Végül a szakfelszerelések közül nyolc különbözőt kellett a versenyzőknek kihozniuk egy füsttel telített helyiségből. A tűzoltók ekkor már légzőkészülékben mozogtak, a tájékozódást fejlámpa segítette.

A stopper mindvégig kíméletlenül mérte az időt, a zsűri a gyorsaságot, a szakszerűséget és az irányítás megfelelőségét is értékelte.

Ezúttal a szarvasi hivatásos tűzoltók „A” szolgálati csoportja bizonyult a legjobbnak, ők nyerték el a vándorkupát. Nem sokkal mögöttük végzett a szeghalmiak és a szarvasiak „C” csoportja.

Az eredményekhez gratulálunk!