Hírforgó, Képgaléria, Média

Ígéretes jövő előtt a Csodaszarvas Tanoda

Gulyás Lili énekszáma, a Bába Laura által vezérelt tánckar pörgős koreográfiái, Molnár Krisztina – és a többiek – tanoda-vallomásai, valamint Gulyás Rudolf romantikus dala zárták szombat kora délután a Csodaszarvas Tanoda projektzáró konferenciáját.


A Fő téri Általános Iskola dísztermében rendezett eseményen már csak az ízparádé volt hátra: a 10 éves Emberöltő Alapítvány szülinapját köszöntő fogadás megáldása Seidl Ambrus római katolikus plébános részéről jöhetett a válogatott finomságok özöne, majd fellobbant a tűzijátékos óriástorta, Babákné Marika pedig felszeletelte. Előtte még Tóth Tamásné, az Emberöltő Alapítvány elnök asszonya invitálására a Szarvasi Roma Önkormányzat elnöke, Szenátor Rostás Zsolt köszöntötte a Gyomaendrődről, Békésszentandrásról, Öcsödről és Szarvasról összejött szép számú ünneplőt. A délelőtt egészét Uhljár Zita, az Emberöltő Alapítvány korábbi elnöke moderálta.

A TÁMOP-3.3.9.C-2012-0119 projekt zárókonferenciája a Fő téri dísztermében délelőtt tizenegykor kezdődött.

Uhljár Zita a történések legelején átadta a távollévő Dankó Béla országgyűlési képviselő üdvözletét. A képviselő köszönetét és tiszteletét fejezte ki a projekt valamennyi résztvevőjének. Egyben gratulált az érintett gyermekeknek.

Babák Mihály, Szarvas város polgármestere a tőle megszokott látásmódban, ugyanakkor emberközeli hangnemben köszöntötte a jelenlévőket.

– Ember mivé leszel? – vetődik fel születéskor a nagy kérdés, mondotta a város első embere. Hangsúlyozta: egyetlen gyermek sem határozhatja meg, hová születik. Mint kifejtette, szerencsés módon Szarvas város közgondolkodása arra törekszik, hogy gyermekeink biológiai lények helyett egészséges, boldog emberekké váljanak.

Babák Mihály azt is elmondta, kéri az Emberöltőt, ezentúl is gondoskodással vigyázza a várost. További eredményes munkálkodást kívánt mindenkinek.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára – a romaügyek szakértő politikusa – a tanodák jövőjéről és lehetőségeiről tartott előadást, előtérbe helyezve a felzárkóztatást.

– Mindig örömmel jövök Szarvasra – indított az államtitkár asszony, aki érzékeltette: személyes családi szálak révén is kötődik városunkhoz.

Hangsúlyozta, hogy a kormány világosan látja: a nem oktatás rengeteg pénzbe kerül. Ezért az oktatás megléte stratégiai jelentőséggel bír. Részletesen elemezve a mostani társadalmi viszonyokat, kifejtette, hogy megítélése szerint jelenleg 451 ezer ember él Magyarországon a társadalmi kirekesztettségnek olyan fokán, amely tömegre az alulképzettség, a munkanélküliség, a jövedelemszegénység is jellemző mutató. Utalt arra, hogy más megközelítésben mintegy 4 millió ember él mélyszegénységben hazánkban, de ezt fenti adattal igyekezett cáfolni.

Érzékeltette, hogy a tanodaprogram egésze ígéretes jövő előtt áll. A kormányzati romastratégiát európai uniós szinten egyedülálló intézkedési terv egészíti ki. Továbbiakban több aktuális problémáról is beszélt, mint például a romalányok helyzetbe hozatala az oktatásban. Végezetül elismerését fejezte ki személyesen Babák Mihálynak, amiért 2011-ben az országban elsőként Szarvas vállalta fel a közfoglalkoztatás melletti képzéseket.

Friss szellemi kalandként hatott Gaál Roland, a Békés Megyei Kormányhivatal Szarvasi Járási Hivatala vezetője előadása, aki hitvallása szerint tréneri minőségében a szocializáció, a küszöbkompetenciák és a személyiségfejlesztés oldaláról világított meg néhány kérdéskört. Mint a szarvasi tanodaprogram egyik elindítója megidézte az indulást, amikor dr. Tiszavölgyi Kinga, Csík Attila, Szenes János és mások (későbbiekben Tóth Tamásné még Giricz Ktalain, Bánfi József nevét is hozzátette – a Szerk.) nevét, akik az első tanodát elindították Szarvason.

Rejtő Csaba a Fő téri Általános Iskola az intézmény mély érintettsége révén számolt be a program eredményeiről.

Némethné Veres Veronika a mostani 29 millió 966 ezer forintos projekt eredményeit összegezte. Előadásában részletesen kitért a nyári táborok, kirándulások jelentőségére, amelyek az érintett 40 gyermek számára biztosítottak maradandó élményt.

Végezetül Tóth Tamásné, a projekt vezetője mondott frappáns összegzést és köszönetet mindenkinek. Mint érzékeltette, mind az Emberöltő Alapítvány, mind a Csodaszarvas Tanoda a reményteljes folytatás küszöbén állnak.