Hírforgó, Képgaléria, Média

Szarvasi sportsikerek földön, vízen, két keréken

Az idei „novemberi tavasz” tökéletes idő arra, hogy az is kimerészkedjen mozogni a szabadba, aki az év eddigi részében ezt nem tette meg. Aki pedig már gyakorlott túrázó, kiránduló, futó, az felfedezze Szarvast ősszel két keréken, futva, vízen vagy egy kirándulás során.


A Körösök Szíve gyönyörű őszi színeivel, a Holt-Körös simogató nyugalmával, futóútvonalaival, kirándulóhelyeivel, a környéken átívelő Kék Túra útvonallal, bicikliútjaival ehhez az ország egyik legjobb terepe. Hogy mennyire így van ez, mi sem bizonyítja jobban, mint az idei szarvasi sportsikerek, amelyekre a sportolók ebben az amatőr és profi sportolók számára egyaránt ideális közegben készültek fel.

Az amatőr és profi evezősöknek, futóknak, kerékpárosoknak, természetjáróknak a Körös-menti TDM inspirációul elkészítette az idei szarvasi sportsikerek összefoglalását. Az idei szezon ugyanis nem csupán sok Szarvasról származó vagy itt élő sportoló számára hozott kiemelkedő sikereket, de több sportág képviselői is bizonyították – hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt -, hogy megéri Szarvasra utazni a felkészülési időszakban, és azon túl is.

SZARVAS, A KAJAK-KENU BÁZIS

Szarvas és környéke országszerte ismert a kajakosok és kenusok körében, hiszen a Holt-Körös rendkívül hangulatos edzési, felkészülési környezetet biztosít a profi sportolók számára is, míg az amatőr evezősök az ország legbiztonságosabb vizén hódolhatnak szenvedélyüknek. Az utánozhatatlan természeti környezetben felkészülők számára lendületet jelenthet, hogy az idén Portugáliában megrendezett ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságon a magyar versenyzők összesen nyolc arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek. A Montemor-o-Velhóban megrendezett világbajnokság négy olyan fiatal (Bodonyi Dóra, Homonnai Luca, Bogár Gábor és Kuli István) állhatott dobogóra, akik Szarvason kezdték sportolói karrierjüket, vagy még mindig itt edzenek.

MEGALAKULT A KÖRÖS DRAGON SE

Az utóbbi években egy új, országszerte mind divatosabb sportág, a sárkányhajózás is megjelent a Holt-Körösön. A hazai és nemzetközi versenyeken érmeket és persze komoly tapasztalatot szerző „kemény mag” kezdeményezésére 2015-ben megalakult a Körös Dragon SE, mostanra pedig már mintegy ötven jegyzett sportolója van az egyesületnek. A szarvasi sárkányhajósok tagjai a Magyar Sárkányhajó Szövetségnek, és feltett szándékuk, hogy a Magyar Kajak-kenu Szövetségbe is felvételt nyerjenek. Idén már mindkét szövetség versenyein részt vettek a szarvasi sárkányhajósok. Már az első versenyszereplés is rendkívül biztató eredményekkel zárult: az április végén megrendezett 8 kilométeres maratoni távon – a premier hajóosztályban a második helyre futott be a Körös Dragon SE hajója. Jövőre az országos bajnokságban már egy lánycsapattal is részt vehetnek, hiszen az egyesültnek már húsz igazolt női evezőse is van.

A SZARVASI VASEMBER

Akik a vízi sportok világán túl további kihívásokra és próbatételekre vágynak, Szarvas legfiatalabb vasembere, Badar Gergő példájából meríthetnek ihletet. A szarvasi születésű, jelenleg Szegeden tanuló, és tavaly már a profik világába átlépő vasember az elmúlt évek kitartó edzéseinek köszönhetően az augusztus végi, Budapesten megrendezett Ironman 70.3 nemzetközi versenyen kiemelkedő teljesítménnyel a hetedik helyen végzett. Badar Gergő nem sokat pihent a budapesti Ironman-verseny után, hiszen másfél héttel később a vasember-futamok hármas próbáját (kerékpározás, úszás, futás) a kajakozással is kiegészítő sprint távú Quadratlon Európa-bajnokságon is rajthoz állt. A fiatal sportoló a balatoni versenyen végül – a legjobb magyar indulóként – a bronzérmet szerezte meg augusztus végén.

A NYUGALOM LIGETÉTŐL AZ EURÓPAI BRONZÉREMIG

Inspirálóan hatott Szarvas nyugodt természeti környezete és légköre a magyar férfi karate-válogatottra is, amely évek óta, így idén is a Liget Wellness és Konferencia Hotelben tartotta felkészülő edzőtáborát az európai megmérettetés előtt. A Franciaországban megrendezett régiós Európa-bajnokságon a férficsapat történelmi sportsikerként is értékelt bronzérmet nyert. A csapat edzője szerint komoly szerepet játszott a csapat felkészültségében, hogy az edzőtábor során a nyugodt, természetközeli környezetben kizárólag az edzésekre, a fizikai és a mentális felkészülésre koncentrálhattak. Nem mellékesen, mindezt az aktív és fizikailag megterhelő sportteljesítményhez is kimondottan szükséges egészséges és vitalizáló étrend egészítette ki a Körös-parti négycsillagos wellness-hotelben.

MOTOROSOK FIGYELEM!

Szarvason és környékén a technikai sportágak kedvelői is kellő inspirációra találhatnak. Számukra lendületet adhat, hogy a fiatal „motoros akrobata” Podani Milán idén sorozatban zsebelte be győzelmeket, a Stunt Riding országos bajnokság junior kategóriájában versenyző fiatal idei harmadik győzelmével bajnoki címét is megvédte.

TÁNCOLJ BELE AZ ŐSZBE!

Azok is ideális környezetet találnak Szarvason, akik a tánc világában keresik a mozgás örömét: immár egy évtizede sikert sikerre halmoz a szarvasi Babilon Táncsport Egyesület. A klub fennállása során kemény munkával a hip-hop tánc hazai élvonalába küzdötte fel magát, és már több világbajnoki címmel is rendelkezik. Az idén tízéves szarvasi klub a 2015-ös versenyszezonban 35 táncossal képviselteti magát, Bagócsi Jázmin pedig a Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség gyermek hip-hop női szóló kategóriájában idén a második helyet szerezte meg Győrben.

A helyi sportegyesületek minden érdeklődőt szívesen fogadnak, akár a legfiatalabb, akár az idősebb korosztályokból, ha kedvük támad kipróbálni magukat egy-egy sportágban. Mint azt a fenti, a teljesség igénye nélkül összeállított példák is mutatják, Szarvas és környéke kiváló terepet biztosít számos sportág kedvelői számára: az amatőrök új mozgásformákat és -típusokat sajátíthatnak el, de a profi sportolók éppúgy megtalálhatják a Körösök Szívében mindazokat a feltételeket, amelyek a nyugodt és koncentrált felkészüléshez szükségesek, akár világversenyek előtt is.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

  • www.korostourist.hu
  • www.facebook.com/korosmenti.egyesulet
  • Instagram :: korosmentitdm :: #korosmenti