Hírforgó, Képgaléria, Média

Modellértékű termálberuházás Nagyszénáson

Az elmúlt pénteken nagy napra ébredhetett Nagyszénás lakossága: felébredt álmából a Park Fürdő egy hatalmas termálberuházás révén.


Az 1981-es Békés Megyei Útikönyv még így méltatta Nagyszénást: „Nagyszénást, az Orosházától 11 kilométerre fekvő, meleg vizű fürdőjéről ismert községet közúton, vasúton egyaránt könnyen elérhetjük. Az autóbuszállomás a fürdő előtt, a vasútállomás a fürdőtől néhány percre van. A gyógyulást adó alkáli-hidrokarbonátos víz 3000 méterről tör fel, s kútja 1954-ben Közép-Európa legmélyebb fúrása volt. A fürdőt 1961-ben kezdték kiépíteni. A fedett fürdőben két 16 m2-es és egy 60 m2-es termálvizes medence, kádfürdők, a szabadstrandon 33 méteres uszoda, termálmedence és gyermekpancsoló található.” S az idősebbek még emlékezhetnek rá, nyári vasárnapokon a személyvonatok és az autóbuszok ontották a fürdőbe induló tömeget. Mint tudjuk, 1999-től a Park Fürdő csipkrerózsikaálmát aludta. Szerencsés módon a bő másfél évtizedes mélyalvás november 27-én véget ért: a nagyközség apraja-nagyja együtt örülhetett egy modellértékkel bíró, stratégiai jelentőségű termálberuházás sikerének.

A projektgazda Nagyszénás Nagyközség Önkormányzata a pénteki ünnepi programsor előkészítésébe is apai-anyait beleadott. A plakátokon és a minden nagyszénási családhoz eljuttatott meghívón is „Nagyszénás történetének legnagyobb beruházása” néven illették a nagyívű termálfejlesztést. Ehhez igazodva az események már délelőtt kilenckor szakmai konferenciával indultak a Czabán Samu Művelődési Házban.

Majd délután kettőkor az új köntösbe varázsolt fürdőbejárat előtt feszülő nemzetiszín szalag is jelezte, az ötezres lélekszámú nagyközség történelmi pillanatokhoz érkezett.

Az avatóünnepséget megtisztelte jelenlétével a sok prominens vendég sorában Vantara Gyula országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos, Visy Attila, a Strabag-MML Kft. Cégvezetője, a projektgazda önkormányzatot Nyemcsok János nagyszénási polgármester képviselte, testületi tagok és intézményvezetők társaságában.

Mind Nyemcsok János, mind Vantara Gyula ünnepi köszöntőjében – melyet a Himnusz és a helyi kisdiákok műsora keretezett – érzékeltette, mennyire hosszú utat tett meg a település, mire a mostani nagyon fontos állomáshoz érkezett. Végre elérkezett a várva várt pillanat is, amikor Nyemcsok János, Vantara Gyula és Visy Attila átvágták a nemzetiszín szalagot. Ezen pillanat előtti köszöntőjében Visy Attila is kifejezte jókívánságai között reményét az M44 gyorsforgalmi út mielőbbi megépülése iránt.

Még a délelőtti konferencián képkiállítás, most bejárással egybekötött szakmai projektbemutatás révén ismerkedhetett meg az ünneplő tömeg a fejlesztés egészével. Ezt még újabb konferenciarész követte. Este a Balkán Fanatik koncertezett, majd színpompás tűzijáték rakétái robbantak a magasba. Végezetül abszolút népvigalmi zárásként hajnalig tartó diszkó zárta a nagy napot a művelődési ház tánctermében.

Mit mond Nyemcsok János polgármester?

– Hosszú utat tett meg településünk, mire az 1 milliárd 78 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatási projekt megvalósulásához eljutott. Ebben a konstrukcióban az eredeti több mint 170 pályázó közül csak a mi pályázatunk valósul meg az egész országban. Ami számunkra igazán fontos: az előttünk álló jövő, mert a beruházásnak köszönhetően önkormányzatunk éves szinten 18 millió forintnyi földgázköltséget takaríthat meg. S a hőértékesítésből további 58 millió forint bevételünk származhat. Az újjászületett Park Fürdő éves bevétele pedig 25 millió forintra tehető – mondotta a polgármester.

Végezetül a helybéli s a várhatóan belföldről és külföldről visszatérő fürdővendégek örömére elmondhatjuk: a Nagyszénási Park Fürdő 2015. december 20-án megnyitja kapuit. Mindehhez ne felejtsük el, hogy a parádés nagyberuházást a Strabag-Hartmann konzorcium – hangyaszorgalmú alvállalkozói révén is – röpke öt húnap leforgása alatt valósította meg. A december 20.-i kapunyitás erre teszi fel a koronát.