Hírforgó, Képgaléria, Média

Hangszerek fizikája

A fizika számtalan területen kapcsolódik a zenéhez, a zenének ugyanis számtalan fizikai vonatkozása van.


Ép hallószerveinken keresztül valamennyien állandó hanghatásnak vagyunk kitéve, mely monotonitása vagy éppen intenzitása miatt sokszor igen megterhelővé válhat. A zenei hang és hangzás valamint a zaj közti különbség érzékeltetésével érdemes felhívni a fiatalok figyelmét a zajszennyezésre, mely korunk egyik népbetegségévé vált. A környezetszennyezés eme fajtájának következménye az egyre nagyobb számban megjelenő „nagyothallás”, illetve a rosszul hallás. A csend meghallása ma már nem is olyan könnyű feladat, de nagyon fontos, hogy erre megtanítsuk gyermekeinket.

A Magyar Tudomány Napját az idén első alkalommal ünnepeltük meg iskolánk alsó tagozatán, melynek bevezetőjében Kriska Zsuzsa tanítónő gróf Széchenyi István kezdeményezéseivel és munkásságával ismertette meg tanulóinkat. Ezt követően a diákok egy interaktív előadáson vettek részt, ahol a hang terjedésének érzékeltetésére különböző kísérleteket láthattak, hallhattak. A bemutatott kísérletek kiváló lehetőséget nyújtottak diákjaink számára, hogy fizikai összefüggések tükrében logikus következtetéseket tudjanak levonni hangmagasság és rezonátortest nagysága között.

Megszólaltak a „behangolt” üvegpoharak és műanyag flakonok, érdekes hangon szólt a „kesztyűduda” és még saját „szívószál dudát” is készíthettek a gyerekek. A délutáni előadás alkalmával bemutatott kísérleteket a következő napok énekóráin mindenki kipróbálhatta, ezzel tovább mélyítették és rögzítették a már megszerzett tapasztalataikat. Ez az alkalom bevezetőjét nyújtotta a hangszerek fizikája további előadásainak.

Paraszt Attiláné, a program megvalósítója