Hírforgó, Jegyzet, Magazin

Új esztendő, új évfordulók

Ahány új év, annyi évforduló. Az idő zúgva csattog és szárnyal felettünk. Szokásunk jeleket rakni évszázadok ösvényein, akár ma, akár holnap. Legyen mire emlékezni az utánunk jövőknek is.


Olvasóink kedvéért 2016 hajnalán ide teszek egy sajátságos évfordulós csokrot.

Kezdjem az idők mélyén. 2016-ban már hatszáz esztendeje lesz, hogy Brassó alatt megjelent Magyarországon az első népes cigánykaraván. Furamód Görögország felől indultak…

Más. Novemberben kereken száz esztendeje, hogy I. Ferenc József apostoli magyar király meghalt. Trónra ült a szerencsétlen sorsú IV. Károly.

Jöjjön helyi történés. Nyolcvan éve, hogy ifj. Oláh Miklós főgimnáziumi tanár Trianonfalvát és magyaros kilátót álmodott Magyarország Közepére. 1936-ot írtak, s azidőtájt csak egy betonoszlop jelölte a kis akácerdő ölelésében a nevezetes helyet.

1946. Kikiáltották a Magyar Köztársaságot. S szovjet-orosz megszállásunk közepette, a világtörténelem legmagasabb inflációja után megszületett a forint.

1956. A FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC TISZTÍTÓ VIHARA. Hatvan esztendeje tombolt.

Ötven esztendeje már, hogy 1966-ban szabadon szavazhatott az ország népe. Igaz, a népfrontjelöltes szavazások helyett ez az I. Táncdalfesztiválon történt. S az angliai focivébén Albert, Farkas, Bene, Káposzta, Mátrai vezérelte csapatunk 3:1-re verte Brazíliát. Majd dicstelenül lefeküdtünk a szovjeteknek… Azon a nyáron eljött a legújabbkori Szarvas ünnepe is. 1966. július 1-jén visszakaptuk városi rangunkat.

1976. Negyven éve kiváló képességű NB II-es focicsapatunk elbukta a kecskeméti osztályozót, amely az NB I/B felé nyitott kaput. Azokban a napokban léptem ki barátaummal a NAGY ÉLETBE a Vajdából. Először jártam kedves falumban, Örménykúton. S akkor ősszel egy csillebérci iskola ürügyén végigjártam a fontosabb budapesti színházakat.

1986. Szarvas sajtóünnepe. A Szarvas és Vidéke elsőként a hallgatásra ítélt kisvárosi lapok közül, feltámadt az országban. Rendszerváltó szellemi műhely született.

Ím elértünk 2016-hoz. Szeretett városunk, Szarvas ígéretes jövő kapujában virágzik. Ahogy egy ötvenéves “újravároshoz” illik.

Boldog Új Esztendőt Kedves Olvasók!