Hírforgó, Képgaléria, Média

„A kultúrát megélni kell…”

Egyebek közt ezt a Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkártól vett gondolatot is belevette Babák Mihály polgármester péntek délelőtt, amikor a Cervinus Teátrum színháztermében összegyűlt általános iskolás diákok százait köszöntötte a Magyar Kultúra Napján.


Mint ismeretes, ebben az évben Szarvas volt a központi helyszíne a Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, színidirektor által elindított „Együtt szaval a nemzet” akciónak. Így köszöntőjében Babák Mihály természetesen kitért a Történelmi Országközép és a Kárpát-medence mértani középpontja jelentőségére. Mivel a szarvasi helyszínt ezúttal nem sorsolták, hanem eldöntötték a szervezők a kezdeményezésben, miszerint városunk legyen az idei központ, érdemi szerepet vállalt a Gál Ferenc Főiskola. Így a köszöntők sorából nem hiányozhatott dr. Kozma Gábor rektor személye. A délelőtt moderálását a Cervinus Teátrum biztosította Dósa Zsuzsa művészeti igazgató személyében. Magát a tévés közvetítést pedig hagyományosan a Duna köztelevíziós csatorna vállalta magára. Ezáltal határon innen és túli nézők illetve bekapcsolódó diákközösségek részesülhettek az együttműködés élményéből. A polgármesteri-rektori megnyitó után Orosháza átadta a stafétát Szarvasnak, mivel a múlt esztendőben az ottani Táncsics Gimnázium játszotta a központi szerepet.

Tíz órakor a gongütésre Jordán Tamás vezérletével 440 gyermek ajkáról zengett fel a Himnusz kezdő versszaa, majd a Nemzeti dal. Idén először óvodások is színpadra léptek. Kézenfekvő módon ezúttal a GFF Gyakorló Iskolája és Óvodája csoportjai szavaltak. Mégpedig Kisfaludy: Szülőföldem szép határa c. költeményét mondták egyszerre az apróságok. Nem mindennapi teljesítményüket Jordán Tamás a közönség vastapsa mellett a nézőtér játékmackók özönével jutalmazta. A macikból jutott a nézőtér legfürgébb kező diáknainak is, mivel az élő színész-legenda bemutatta élőben a „Macidiszkoszdobást”. Természetesen nem ez vikt az egyetken dobása ezen a délelőttön, mivel közvetlen a Duna felvétele előtt három megrendítő variációban mondta el József Attilától a Nincsen apám, se anyám c. költeményt. Az internetes közvetítésnek köszönhetően a szavaláshoz Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről, Kárpátaljáról is csatlakozhattak.

A kezdeményezésért óriási dicséret illeti a Gál Ferenc Főiskola egészét, a Pedagógiai Kar dékánját, dr. Lipcsei Imrét és Bíró Gyulát, a „Gyakorló” igazgatóját. Mint azt dr. Lipcsei Imre dékán kijelentette, a Pedagógiai Kar irodalmi-irodalomtanítási-nevelési módszertani központot hoz létre. Mindehhez egy élő honlapot is útjára indítottak, amelyre várják az ország egészéből s a határokon túlról is tanárok, irodalmárok, szakmai műhelyek csatlakozását.