Hírforgó, Jegyzet, Magazin

Körösparti András emlékének (1944-2016)

„Csak a barát vonzalma önzetlen, nincs benne érdek, sem az érzékek játéka. A barátság szolgálat, erős és komoly szolgálat, a legnagyobb emberi próba és szerep” – írja valahol Márai. Ez az önzetlenségről fogalmazott sora ötlött elém, amikor szomorú hírét vettem Körösparti András halálának.


korosparti_andras_2Február 16-án töltötte volna a hetvenkettőt. Rövid lefolyású, néhány hetes tragikus időszak végén végzett vele a gyilkos kór.

Hogy miért éppen a barátságról vett gondolatot citálom? Mert Körösparti András jellegzetes lokálpatriótaként 2002-es nyugdíjba vonulása óta csupa olyan civil szerveződésből vette ki részét derűs aktivitással, melyek mindegyike az összetartozásra, a barátságokra alapozzák ténykedésüket. Ilyen barátságokat jelentett számára az Aranykor Nyugdíjas Egyesület, Szarvas Város Barátainak Köre s tőle elválaszthatatlanul a Tessedik Sámuel Kertbarát Kör. Mivel feleségével, Magdival együtt szívügyüknek tekintették a kertbarát mozgalom minden szintű támogatását, s gyümölcsöskert kincseinek hasznosítását. Csakúgy, mint a különböző rendű-rangú kertbarátköri akciókban való részvételt a Szilvanaptól kezdve az Év Konyhakertje szavazás szervezéséig.

De ha ezen civil körök nem léteznének, Körösparti András közvetlen egyénisége révén színházrajongóként, kertművelőként sok barátot, jó ismerőst jegyzett Szarvason. Annak ellenére, hogy 1944-ben Mezőtúron született, szarvasi évtizedei alatt lett valódi, az itt élők életét figyelemmel kísérő lokálpatriótává. Természetesen erre munkája is késztette, mivel 1962-től – akkor végezte el erősáramú technikusként a Bláthy Ottó Erősáramú Technikumot Budapesten – a TITÁSZNÁL állta a köz szolgálatában. A szó legnemesebb értelmében. Kezdetben technikusként, művezetőként, majd kirendeltség vezetőként, végül üzemvezetőként. Nem véletlenül kapott hét ízben is Kiváló Dolgozó kitüntetést. Közismerten közszájon forgott Szarvason az a szólás, miszerint „addig volt rend a TITÁSZ-nál, míg Körösparti Bandi volt a főnök”. Kedvenc hobbija, a kertészkedés mellett a horgászat is kedvtelései közé tartozott.

Most, hogy elment, Szarvas város civil életének egésze lett szegényebb. A család fájdalmas gyászában osztozunk. Emlékét megőrizzük. Béke poraira!