Hírforgó, Képgaléria, Média

A Székelyben megalakult a Rákóczi Szövetség helyi ifjúsági szervezete

2016. március 8. nem csak a nőnap miatt volt jeles nap a GYSZC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiumában.


12 órától a Rákóczi Szövetség képviselői, Petrovay László és Görcsös Kata prezentáció segítségével mutatták be a Szövetség felépítését, munkáját.

Az 1989-ben alakult civil szervezet célja a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú és hosszú távú támogatása a megmaradásukért folytatott küzdelemben, valamint II.Rákóczi Ferenc szellemi örökségének ápolása. A szervezet teljes tagsága eléri a 22.500 főt, legnagyobb számban középiskolások. Részükre több pályázatot is kiír a Szövetség, pl. a diákutaztatási pályázatot március 15., június 4., és október 23. közös megünneplésére a határon túli magyarokkal. Kiemelt rendezvényeik az anyanyelvi táborok, a vezetőképzők, a Cultura Nostra és a Gloria Victis történelmi vetélkedők, a Felvidéki Séta, a Délvidéki Utazás, a Partiumi Kirándulás.

Beiratkozási Programjuk a felvidéki magyar gyerekek magyar nyelvű óvodába és iskolába történő beiratkozását támogatja.

Nagyon büszkék arra, hogy „fiatal” a szervezetük, hiszen a tagság átlag életkora 22 év.

A szövetség bemutatása után megalakult iskolánk helyi ifjúsági szervezete. Csoportunkat Faragó Tamás és Földvári Norbert 10.E osztályos tanulók irányítják Tóthné Lipták Erzsébet pedagógus segítségével.

Célunk, hogy tagságunk létszámát folyamatosan növeljük, megvalósítsuk a munkatervünkben rögzített programjainkat, vegyünk részt a Szövetség központi rendezvényein, éljünk a pályázati lehetőségekkel.

A pályázás területén már sikereket könyvelhetünk el, hiszen idén második alkalommal ünnepeltük együtt a szerbiai Adán nemzeti ünnepünket, március 15-t a Műszaki Iskola diákjaival és tanáraival.

 Tóthné Lipták Erzsébet