Hírforgó, Képgaléria, Média

Egy hétvége Debrecenben

2016. április 15-17. között Debrecenbe látogatott a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium küldöttsége a Rákóczi Szövetség által szervezett XXI. Kárpát-medencei Középiskolás Vezetőképzőre.


Iskolánkat Osztroluczki Nóra, Kondacs Attlia 11.J. osztályos DÖK tagok és Molnárné Tóth Katalin DÖK patronáló tanár képviselte.

Az utazás és a rövid hétvége is nagyon jó hangulatban telt el. Péntek délután érkeztünk meg, és a megnyitó után a Szövetség munkájáról kaptunk tájékoztatást. Ezen a rendezvényen nemcsak Magyarország középiskolái, hanem többségében határon túli diákok vettek részt. Érkeztek diákok a Felvidékről, Kárpátaljáról, a Partiumból, sőt még a Délvidékről is.

Szombat délelőtt a város nevezetességeivel ismerkedtünk meg. Győri L. János irodalomtörténész a Debreceni Református Kollégium múltjáról és jelenéről tartott nagyon érdekes előadást, majd a Kollégium Nagykönyvtárát és iskolatörténeti kiállításait néztük meg. Attila a „gerundium” felemelésére is kísérletet tett ( vasalt, hosszú bunkósbot – tűzoltáskor a tűzfészek szétveréséhez használták). Ezt követően a Déry Múzeumot és a Református Nagytemplomot tekintettük meg, sőt még a templomtoronyba is felmentünk.

Ebéd után ismét sok érdekes előadáson vettünk részt. Először Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntötte a diákokat, majd Kisida Elek orvosprofesszor osztotta meg velünk gondolatait. Takaró Mihály irodalomtörténész is rendkívül érdekes előadást tartott.

Esténként sem unatkoztunk, pénteken a Lovasíjász című filmet néztük meg, szombaton pedig táncházban vettünk részt. Kevés szabadidőnk maradt a sok érdekes program között, de ezt is értékesen használtuk ki: szurkoltunk iskolánk röplabda csapatának, sétáltunk ebben a gyönyörű városban és új barátainkkal beszélgettünk.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek, hogy megszervezte számunkra ezt a szép hétvégét!

Osztroluczki Nóra