Hírforgó, Képgaléria, Média

Októberre elkészülhet az új tűzoltólaktanya

Még az INTEGRÁL Építő Zrt. 34 esztendeje alatt se történt sok bokrétaünnep az adott beruházások építőinek tiszteletére.


A cég kivitelezésében most épülő tűzoltólaktanya erre kitűnő lehetőséget kínált, 14 méter magas kiemelkedő tornyával. Így néhány nappal az Építők Napja – Magyarországon minden év június második vasárnapján az 1897-ben rendezett, építőmunkások első országos kongresszusa emlékére – előtt a régi építőhagyomány szerint május 26-án, csütörtökön felröppent a nemzetiszínű szalagokkal is ékesített hatalmas zöld bokréta a laktanya tornyára. A hagyományok jegyében a bokrétát mindig az új építmény legmagasabb pontján kell elhelyezni, a pont elérésekor.

A Szarvasi Rezesbanda pattogó induló közepette már délután egy előtt felsorakozott Bíró Zoltán tűzoltó alezredes, helyi parancsokkal az élén a legénységi állomány egy része, a mintegy negyven fős – ez a napi átlag – építőmunkás-kivitelezői állomány, a házigazdák pedig a frissítőkkel és péksüteménnyel megrakott asztalok körül serénykedtek.

A Bokrétaünnepen számtalan jeles közéleti személyiség jelent meg. Ott volt Dankó Béla országgyűlési képviselő, az Önkormányzat részéről Paluskáné Udvarhelyi Judit aljegyző, valamint Petneházi Andrea polgármesteri tanácsadó, Tóth Tibor tűzoltó dandártábornok, a Békés Megyei Katasztrófavédelem igazgatója, dr. Skorka András, a Békés Megyei Kormányhivatal Szarvasi Járási Hivatalának helyettes vezetője, Molnár József csabacsűdi polgármester. A kivitelező INTEGRÁL vezérkarát Bődi János elnök-vezérigazgató, Bődi Péter vezérigazgató-helyettes, Béni Csaba és Aszódi Imre műszaki vezetők képviselték.

Bődi János vezérigazgató ünnepi köszöntőjében összefoglalta a beruházás előtörténetét, majd leszögezte, hogy az INTEGRÁL októberre jóval a vállalt decemberi határidő előtt befejezi a kivitelezést. Későbbiekben jelezte, hogy a laktanya építésén dolgozó munkásokat a közeli napokban az Építők Napja alkalmából a cég birkaebéden látja vendégül.

Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy több évtizedes igényt elégít ki a mostani beruházás, amely az alapkőletétel után most újabb fontos mérföldkövéhez érkezett. Egyben gratulált minden érintettnek a 320 milliós új laktanya felépítéséhez.

Tóth Tibor tűzoltó dandártábornok beszédében szemléletesen érzékeltette a Békés megyében a közelmúltban megtörtént, illetve most folyó – vagy elkövetkező -, a katasztrófavédelmet érintő legfontosabb felújításokat és új beruházásokat. Így felsorolásában mezőberényi, orosházi vonatkozásokat is megemlített.

Következett az ünnepség legszebb pillanata, amikor a Rezesbanda muzsikája mellett a fentiekben már említett jeles személyiségek – Bődi János vezérigazgató személyes invitálására – felpántlikázták a bokrétát, s azt a toronydaru röppentette a magasba. Egy könnyed és elegáns megvendégelés után a házigazdák és vendégeik bejárták az épülő laktanya szintjeit. Az már most is érzékelhető, hogy az mind formájában, felszereltségében, az állomány elhelyezésében megfelel a XXI. századi elvárásoknak. Mire eljön az október, rendezik a laktanya udvari részeit és még egy kisebb sportpálya is elkészülhet. A vasútállomás környékén közlekedők nap mint nap láthatják az impozáns laktanyaépületet. Várossá nyilvánításunk ötvenedik jubileumi évében méltó ajándék ez tűzoltóinknak és a város közösségének egyaránt.