Hírforgó

Műhelykonferencia a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben

A Nemzeti Örökség Intézete 2016 májusában hívta életre az Emlékhelyek Napja országos rendezvénysorozatot. Az első alkalomra húszezer látogatót megmozgató programsor sikere kellő alapot biztosít az idei, 2017. május 13.-i folytatáshoz.


ujkoztemeto

Az eredményes előkészítés jegyében január 26-án szakmai műhelykonferenciára – a trend szerint ma ezt workshopnak nevezik hivatalosan – került sor a Rákoskeresztúri Új Köztemető 298, 300, 301 parcella Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontjában. Szarvast a Történelmi Országközép Történelmi Emlékhely cime révén Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke képviselte a tanácskozáson.

A konferenciára az ’56-os Emlékév alkalmából 2016. november 3-án felavatott Látogatóközpontban került sor. Képviseltette magát a Miniszterelnökség dr. Latorczai Csaba helyettes államtitkár munkatársai révén, megjelent Zsigmond Attila, a Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság tagja, számos kutató, muzeológiai és történeti szakíró, valamint több Nemzeti Emlékhely illetve Történelmi Emlékhely szakmai képviselője. Mint az ismeretes, az eredeti 45-ös lista mára 66-ra bővült.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója köszöntőjében a 2017-es esztendő legfontosabb eseményeire is visszatekintett. Igy nem csak az Emlékhelyek Napjáról illetve a Látogatóközpont létrejöttéről tett említést. Kiemelte, hogy a NÖRI lett gazdája a múlt év májusától a Fiumei Úti Nemzeti Sirkertnek. Igy ezen feladat illetve a várbéli majdani kormányzati negyed kialakítása is indokolta, hogy a NÖRI a Szentháromság téri Magyarország Házából a Nemzeti Sirkertbe tegye át székhelyét.

Magát a Látogatóközpontot Nagy-Csere Áron, a NÖRI kulturális igazgatóhelyettese mutatta be video-animációs előadása keretében.

Papp Gábor, a NÖRI kulturális igazgatója a kulturális brandépítésről és az Emlékhelyek Napja összefüggéséről értekezett.

A tanácskozáson az is elhangzott, hogy az Emberi Erőforrások Minisztérium évről-évre központi hasznosítási pályázati keretet biztosit a Nemzeti Emlékhelyek számára.
Ettől az évtől a NÖRI egy tízmilliós pályázatot ír ki az Emlékhelyek Napja vonatkozásában. Ez a szerény keretösszegű pályázat várhatóan tíz napon belül megjelenik. Mint a hozzászólásokból kitűnt, a Történelmi Emlékhelyek is központi támogatást, pontosabban pályázatot várnának a hatékony működés érdekében.

Az érdekességek sorában elhangzott, hogy több számottevő esemény is szolgálja a kulturális brandépítést. Igy például hallatlan sikere van az emlékhelyeket népszerűsítő ötvenforintos forgalmi pénzérméknek, a Nemzeti Emlékhelyeket megjelenítő – eddig kibocsátott – ezüst érméknek. Felvetődött emlékhelyeink állandó képi megjelenítése a közmédiában – ld. Duna csatorna állóképei. Azt is hallhatták a jelenlévők, hogy az Emlékhelyek Napja központi programfüzete a tavalyi 25 ezer példány helyett az idén már várhatóan legkevesebb 60 ezres példányban fog megjelenni.

A tanácskozást követő szendvicsebéd után sokan tettek eleget a házigazdák invitálásának és körbejárták mind a Látogatóközpont minimalista stílusban épült tömbjét, valamint a 298-as, a 300-as és 301-es parcellák útjait. Még a műhelykonferencia bejelentései közé tartozik, hogy 2018-ban várhatóan a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen kerül sor a következő tanácskozásra az Emlékhelyek Napja vonatkozásában.