Hírforgó, Képgaléria, Média, Sziréna

Új laktanyában a szarvasi tűzoltók

A Békés megyei város hivatásos tűzoltói több mint hatvan évig egy polgári háznak készült épületben voltak elhelyezve, az ingatlan már semmilyen szempontból nem felelt meg a kívánalmaknak. Március huszonnegyedikén avatták fel a négyszáznegyvenmilliós beruházással épült új laktanyát, az önkormányzat által biztosított telken felépített ingatlan funkcionális, energiatakarékos épület.


A szarvasi tűzoltóság új otthonának avatásán megjelentek Békés megye közigazgatási vezetői, a társ- és rendvédelmi szervek vezetői, a működési területen lévő önkormányzatok képviselői, és a megyei katasztrófavédelem munkatársai.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekért felelős államtitkára beszédében elmondta, hogy valaminek a születése, valaminek az útnak indítása mindig új reménnyel tölti el az embereket a jövőt illetően. Kiemelte, hogy jelen esetben egy olyan új épületről lehet beszélni, ami mostantól a térség közbiztonságának bázisaként szolgál. Az új laktanya biztosítja, hogy az itt szolgáló hivatásos állomány a modern kor követelményeinek mindenben megfelelő körülmények között lássa el feladatait. Az államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy az új épület azon túl, hogy magas színvonalon garantálja a térség lakóinak biztonságát, a város büszkesége is, hiszen a korszerű technikai megoldásoknak köszönhetően várhatóan hosszú évtizedekig nyújt majd otthont a szarvasi tűzoltóknak.

Ezután dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott beszédet, aki elmondta, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szerv 2012-ben történt átalakítása óta számos jelentős fejlesztés történt a szervezetnél. Mind a szakfelszerelések, mind a gépjárművek területén egy megújulási folyamat vette kezdetét, amely jelen pillanatban is tart. Kitért arra, hogy az ország hivatásos tűzoltóit az elmúlt években új védőruházattal látták el és kiemelte, hogy összesen száznyolc új gépjárműfecskendő áll rendszerbe 2018-ig, három már most is Békés megyében szolgál. A főigazgató kitért arra, hogy az új szarvasi tűzoltólaktanya mellett az elkövetkezendő három évben további tizennégy új építésű ingatlan átadását tervezi a katasztrófavédelem: hét laktanya, hat őrs és egy raktárcsarnok készül el. A vezérőrnagy beszéde végén elmondta, hogy a tűzoltóság működtetéséhez nélkülözhetetlen a jól képzett és elhivatott személyi állomány, amely mindenkor biztosítja a térségben élő állampolgárok biztonságát. Szarvason, illetve a megyében ez az állomány rendelkezésre áll.

A térség országgyűlési képviselője, Dankó Béla beszédében köszönetét fejezte ki a térség lakói nevében azért, hogy ismét erősödött az itt élők élet- és vagyonbiztonsága. Külön szólt a szarvasi tűzoltókról, akikre mindig számíthatnak a helyiek, és akik akár életük kockáztatásával is teszik a dolgukat.

A beszédeket követően előbb a szarvasi Szlovák Általános Iskola tanulóinak, majd a Tessedik Táncegyüttesnek az ünnepi műsorát tekinthették meg az avatás résztvevői. Mindezek után a történelmi egyház képviselői megáldották az új laktanyát, majd sor került a főbejárat mellett elhelyezett emléktábla leleplezésére. Az épületet a nemzeti színű szalag átvágásával a Belügyminisztérium államtitkára, az országos katasztrófavédelmi főigazgató, a térség országgyűlési képviselője és Szarvas polgármestere közösen avatta fel. Ezután a vendégek megtekintették a frissen átadott laktanyát, legvégül pedig állófogadás következett, amelyen Babák Mihály polgármester mondott pohárköszöntőt.

A szarvasi tűzoltóság 1953 óta egy olyan polgári házban működött, amely még 1910-ben épült. Az ingatlan belső elosztása nem felelt meg a tűzoltósági feladatoknak, ezenkívül vizesedett, ráadásul a szerállások is távol voltak az állomány tartózkodási helyétől – szükség volt tehát egy mindenben megfelelő, modern, egészséges, energiatakarékos épületre. Szarvas önkormányzata új laktanya építésére pályázott, amelynek eredményeképpen négyszáznegyvenmilliós beruházással a helyhatóság által biztosított telken felépült a három plusz egy szerállásos, majdnem ezer négyzetméteres tűzoltóság. A laktanya a várost átszelő főút közelében található, a fűtést és a meleg vizet gázkazánok állítják elő, napkollektoros rásegítéssel, az épület és a telepített eszközök áramigényének kielégítéséhez a tetőn elhelyezett napelemek is hozzájárulnak. Az irodák, a közösségi és a kétágyas pihenőhelyiségek légkondicionáltak. Szükség esetén az előadóterem és az étkező összenyitható, projektorral és vetítővászonnal felszerelt, ott szükség esetén operatív törzs is tud működni. A híradóügyelet korszerű pultjából a riasztással, az épület működtetésével kapcsolatos funkciók vezérelhetők. Az automata vezérlésű kapukkal ellátott szerállások áthajthatóak, füstelszívóval, valamint STARTER-rendszerekkel felszereltek. A mosóálláshoz nagy nyomású mosóberendezést, tömlőmosót, valamint iszap- és olajleválasztót is telepítettek. A bevetési ruházat tisztítására nagy teljesítményű mosó- és szárítóberendezés áll rendelkezésre.

Az új laktanya, a korszerű elhelyezés, a vonulási feltételek jelentős javulása jól szolgálja a szarvasi tűzoltóság nyolcszázhúsz négyzetkilométernyi működési területén lévő nyolc település mintegy negyvenháromezer lakosának biztonságát.