Hírforgó

Idén is lesz Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap Szarvason

Szarvason az elmúlt évek hagyományainak megfelelően ismét megrendezésre kerül szeptemberben a címben jelzett eseménysorozat. Az idei év mottója: „Közös út, közös jövő”, kiemelt témája pedig a tiszta, közösségi és intelligens mobilitás.


 

A szeptember 16. és 22. között tizenhetedik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, környezetünk, vizeink és a levegő tisztaságának megőrzése az utókor számára és természetesen kedvcsinálás a mozgáshoz, sportokhoz, egészséges életmódhoz.

Az európai kezdeményezéshez évek óta kapcsolódik Szarvas Város Önkormányzata is. Civil szervezetek, intézmények közreműködésével, több korosztályt érintő, többek között környezetvédelemmel, környezetbarát közlekedési rendszerek használatával, egészséges életmóddal, biztonságos közlekedéssel kapcsolatos, környezettudatosságra nevelő programokkal várja az érdeklődőket. A cél felhívni a figyelmet a környezetbarát közlekedési lehetőségekre, az alternatív közlekedési eszközök – autó-motor helyett a kerékpározás, gyaloglás és egyéb közösségi közlekedési rendszerek használatára, valamint arra, hogy a különböző közlekedési módokat kombinálva, egymáshoz illesztve, valamint az ésszerű, jól szervezett és fenntartható közlekedés, a telekocsi szolgáltatást használva kímélhetjük környezetünket, óvhatjuk egészségünket.

Szeptember 16-án, szombaton az Európai Mobilitási Hét megnyitásaként kerékpártúrát és ügyességi versenyt szerveznek. A túra során bemutatják a környék természeti értékeit a Szarvasi MTTSZ Szabadidős és Lövészklub és a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete vezetésével. A kerékpártúra Fazekas Erzsébet irányításával indul 10. órakor. Jelentkezni lehet: mttszszarvas@freemail.hu, 06/70-458-5129 (Fazekas Erzsébet, klubelnök). Útvonal: az Önkormányzati Üdülőből a nyúlgát-nagygát érintésével a Békésszentandrási duzzasztóhoz. Az indulás előtt kerékpáros ügyességi verseny várja az érdeklődőket, ahol a résztvevő diákok a kerékpáros közlekedéshez szükséges ügyességfejlesztő akadálypályán tehetik próbára tudásukat és fejleszthetik gyakorlati ismereteiket Podani Mihály szakoktató vezetésével. (Rossz idő esetén Podani Mihály szakoktatóval  KRESZ TOTÓ a Lengyel-palota nagytermében!)

FIGYELEM: a korábban már erre a napra meghirdetett hagyományos Mobilitási Hét kerékpártúra a Kardoskúti Fehértó napra a decemberig meghosszabbított MÁV vágányzárlat miatt elmarad. A Fehértó napi rendezvény programjait a Körös Maros Nemzeti Park oldalán: http://kmnp.nemzetipark.gov.hu/_user/browser/File/2017/XVIII_Feh%C3%A9rt%C3%B3_Napja_2017_KMNPI_1500.jpg) tekinthetik meg.

Csatlakozva az országos “TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz is szeptember 17-én, vasárnap “Zöld Nap” címmel városszépítésre, hulladékgyűjtésre hívják a város lakóit a Mezőtúr felé vezető út, a Szarvasi Arborétum és környezete városrészre. Az akció célja a környezetszennyezés megállítása, az illegálisan lerakott szemét feltérképezése és felszámolása.  Találkozó az Arborétum parkolójában 9 órakor. Megjelenés kizárólag kerékpárral vagy gyalog! Védőkesztyűt, szemeteszsákot biztosítanak, a hulladék elszállításáról szintén gondoskodnak. A nap házigazdája a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete.

Szeptember 18-án, hétfőn Egy nap a  „közösségi mobilitásról” mottóval bemutatkozik a Deer City Telekocsi Klub, a Baráti Kör szervezésében Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna előadásában. A bemutatkozót követően közlekedésbiztonsági előadással, tanácsokkal és ügyességi versennyel várja az érdeklődőket Podani Mihály  szakoktató.  A nap interaktív előadásai a tömegközlekedés, a telekocsi, a környezettudatos közlekedési eszközök használatáról szólnak, és hogy miként alakulnak a féktávolságok különböző tapadású útfelületeken, eltérő fékút mellett. Helyszín: Ikszt Közösségi Ház (Ezüstszőlő városrész, T. III. Kk. 411.). Kezdés: 9 óra.

Szeptember 19-én, kedden “Ugrálj-mozogj” címmel edzést, bemutatót és ügyességi versenyt rendeznek a Szarvasi Fit-Life Team Sportegyesület tagjaival. Délelőtt 10 órától a Fő téren és délután a Szirén Mozgás Stúdióban lehet részt venni az eseményeken.

20-án, szerdán Nordic Walking Sportnapot tartanak Szirony Pál vezetésével. A nap díszvendége a szarvasi származású Bozsik Anna, az 1992-es, ’94-es és ’98-as évek olimpiai biatlon versenyzője. A nordic walking vagy ski walking (magyarul: skandináv gyaloglás, síjárás vagy botsport) egy olyan sportág, amelynek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. Nélkülözhetetlen kellékei a speciális botok. A mozgás során izmaink 90%-a dolgozik, erősödik a hát, a törzs, a has, a comb, a far és a vádli. A sportnak kiváló stressz oldó hatása van, emellett jó hatással van a szív- és érrendszerre, valamint növeli a tüdő vitálkapacitását. Kíméletes az ízületekhez és  természetesen égeti a kalóriákat, így túlsúllyal küzdők, fogyókúrázók számára kimondottan ajánlott.

Az érdeklődőket  7 órától várják a röplabdapályán, a Kacsa-tó mellett. A túra a Szarvasi Történelmi Emlékúton a Történelmi Országközépig tart. A regisztrált résztvevők között kisorsolnak két pár nordic walking botot. Rossz idő esetén találkozó a piactéren.

21-én, csütörtökön „Bringás vért az életért” címmel a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezetével véradást tartanak. Az akció célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a véradás növekvő szükségességére, a véradás folyamatosságának fontosságára és új véradók toborzására. A véradók között kerékpárt sorsolnak ki az autómentes napon. A véradás helyszíne a Szarvasi Járási Hivatal (Szabadság út 25-27.) nagyterme. Időpont: 12.00-17.00. Megjelenés kizárólag kerékpárral vagy gyalog!

Szeptember 22-én, pénteken a 2017. évi Európai Autómentes Nap megnyitója lesz. A „Bringás Reggeli” ezúttal új helyszínen, a Zenepavilonnál várja reggel 6 órától a lakókat. Aki autó helyett kerékpárral vagy gyalogosan indul a munkahelyére, azt reggelivel és meleg teával várják. A helyszínen reggeli ébresztő kívánságműsor lesz Dankó Ervinnel a Rádió Szarvas élő kapcsolásában. Itt Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének elnöke várja a résztvevőket. A reggeli alatt „Ugrálj-mozogj” címmel edzést, bemutatót és ügyességi versenyt rendeznek a Szarvasi Fit-Life Team Sportegyesület tagjaival. Délután 13 órától a heti nyeremények kisorsolása lesz lebonyolítva a Városházán, a Lengyel-palota nagy tanácskozótermében.

Kedvezmények, ajándékok, nyeremények, fontosabb hírek, információk a 2017. évi Mobilitási Hét rendezvényeiről:

Heti pályázatunk:  Hogyan képzeljük el a „jövő mobilitását”,  a város mobilitási lehetőségeit néhány év múlva (Milyen közlekedési eszközök lesznek a jövőben? Elektromos autók, töltők, vagy vezető nélküli autók? Milyen lesz a városi közlekedés, lesznek-e  hidak, repülőterek, vízi közlekedés? stb.) A témával kapcsolatos pályamunkák közül 3 művet (elektronikus rajz, szabadkézi rajz, akár írásos-térképes kiegészítéssel is) díjaznak az Autómentes Nap rendezvény díjátadó ünnepségén. A pályamunkákat a Szarvasi Polgármesteri Hivatal titkárságára várják szeptember 21-én 12 óráig. A pályaműveket Szuhaj György művésztanár bírálja el.

Szeptember 16. és 22. között a Körös-menti TDM és a Körös Maros Nemzeti Park  jóvoltából a  szarvasi kerékpármegosztási szolgáltatásokat kedvezményesen, féláron vehetik igénybe az érdeklődők a Nemzeti Park és a Tourinform iroda telephelyein.

A „Bringás vért az életért” véradás résztvevői között kisorsolnak egy kerékpárt.

A hét programjain regisztrált résztvevők között kerékpáros ajándékcsomagokat és sporteszközöket sorsolnak.

A Dél–alföldi Közlekedési Központ Zrt. az Autómentes Napon ingyenes utazási kedvezményt biztosít a helyi járatokon a forgalmi engedély és a személyazonosító igazolvány együttes felmutatásával a magántulajdonban lévő gépjármű tulajdonosa, vagy üzembentartója számára, ezzel is népszerűsítve az autómentes közösségi közlekedést.

A Balázs Kerékpárüzlet támogatásával szeptember 16. és 22. között ingyenes kerékpár műszaki állapotfelmérésre lesz lehetőség.

Szeptember 22-én, pénteken 6 órától 18 óráig az alábbi közterületek kerülnek lezárásra:

Az Autómentes Napon lezárják a Fő teret, a Bethlen Gábor utca és az Árpád utca között reggel 6 és délután 18 óra között, így próbálják felhívni az emberek figyelmét a gépkocsin kívüli közlekedési eszközök, a lehetséges kerülőutak, kerékpárutak, gyalogjárdák használatára. A korlátozás ideje alatt a gépjárművek (a közösségi közlekedést biztosító buszjáratok kivételével) párhuzamos terelő utakon haladhatnak.

A mobilitási heti rendezvénysorozat szervezője Szarvas Város Önkormányzata (5540 Szarvas, Szabadság út 36. www.szarvas.hu)

A rendezők a változtatás jogát fenntartják.

A rendezvényt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fejlesztés és Klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért felelős Államtitkársága és a Swietelsky Magyarország Kft. támogatja.