Sziréna

Börtönből telefonált a csaló – vádemelésre került sor

A Szarvasi Járási Ügyészség kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy 35 éves büntetett előéletű békési férfi ellen, aki börtönben ülve, telefonon keresztül csalt ki 380.000 Ft-ot egy hiszékeny gyomaendrődi férfitól.


A vádlott a vádbeli időszakban végrehajtandó börtönbüntetését töltötte a Szegedi Fegyház és Börtön Nagyfai Objektumában, ahonnan 2017. július 14-18-a között több alkalommal telefonon felhívott egy gyomaendrődi férfit és pénz-, illetőleg tárgynyereményre hivatkozással megtévesztve őt különböző összegeket csalt ki tőle. A vádlott első alkalommal 2017. július 14-én hívta fel a sértettet, álnéven mutatkozott be, magát valótlanul egy szerencsejátékokat szervező zrt. munkatársának adta ki és azt állította, hogy a sértett 100.000 Ft készpénzt és egy 150.000 Ft értékű mobiltelefont nyert egy sorsolásos játékban, azonban a nyeremény kézhezvétele érdekében követnie kell a vádlott utasításait. A sértett, a vádlott kérésének megfelelően, a hívást követően elment egy bankautomatához és azon keresztül – a tudtán kívül – három alkalommal összesen 45.000 Ft-tal feltöltötte különböző hívószámú telefonkészülék egyenlegét, majd pedig 90.000 Ft-ot küldött el egy pénzintézeten keresztül a vádlott barátnője részére. A vádlott még ugyanaznap rávette ismét a tévedésben lévő sértettet, hogy két különböző telefon egyenlegét 15-15.000 Ft-tal ismét töltse fel.

A vádlott két nap múlva, 2017. július 16-án már kora délelőtt ismét hívta a sértett férfit és azzal a hamis ürüggyel, hogy egy adminisztratív tévedés miatt újra kell kezdeni a nyereményjátékot, arra vette rá, hogy ismét 75.000 Ft-tal töltse fel négy különböző telefon egyenlegét. Másnap reggel, július 17-én a vádlott ismét telefonált, ez alkalommal a sértett a vádlott megtévesztő magatartásának eredményeként 65.000 Ft-ot küldött a vádlott barátnője részére. Másnap reggel megismétlődött a hívás, ekkor 75.000 Ft-ot adott fel a sértett a vádlott barátnője részére.

A vádlott 10 alkalommal volt büntetve túlnyomórészt vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt, többszörös és különös visszaesőnek minősülő bűnismétlő; más ügyből kifolyólag jelenleg is letartóztatásban van.

A Szarvasi Járási Ügyészség a férfit kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja. A járási ügyészség vádiratában végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, kötelezze őt a sértett kárának megtérítésére és a több mint 220.000 Ft-os bűnügyi költség megfizetésére.  Az eljárás a Szarvasi Járásbíróság előtt folytatódik.