Hírforgó, Képgaléria, Média

„Egy év múlva ne ez legyen”

Így fogalmazott Lázár Zsolt evangélikus esperes a Tessedik Sámuel halálának 199. évfordulóján tartott ünnepi alkalmon péntek este Tessedik Ótemplomában.


A hagyományosan minden év december 27-én 17.40-kor kezdődő megemlékezés ezúttal is 18.20-ig tartott. Jelezve a polihisztor lelkész születésének és halálának évét.

Ezúttal a templomba érkező szép számú szarvasi emlékezőt az oltár mögötti traktusban Túri Török Tibor szobrászművész háromrészes karácsonyi makett városa és gyönyörűséges betlehemi szoborkompozíciója fogadta. (Mint ismeretes, az alkotás egy évig időzik az Ótemplomban.) A templomhajó pedig még az adventi időszak Angyali Reggeleit idézte félhomályos derengésével. Kézzelfoghatóan a katolikus eredetű aranymiség, a roraték hangulatát ismételve.

Az idei alkalommal valójában elkezdődött a Tessedik Emlékév. Így Lázár Zsolt oltár előtt megosztott gondolataival utalt arra, hogy száz esztendő és Trianon traumája kellett ahhoz, hogy szarvasi eleink összefogjanak és ne hagyják temetői magányban Tessedik sírját. Lázár Zsolt egyfajta párhuzamot vont Tessedik iskolájának bezárása és az agrárfőiskolai kar mostani szomorú sorsa között. Utalt a Tessedik-tanya mostani állapotára is. Ezért fogalmazott úgy gondolatsora végén, hogy „egy év múlva – a Tessedik Emlékév végén – ne ez legyen.”

A templomi megemlékezés utáni percekben egy egybegyűltek Tessedik Sámuel szobrához vonultak és mécseseket helyeztek el annak talapzatán.

A megemlékezés fényét emelte a Himer család, a Sinkel házaspár, Lázár Zsolt és Horváth Z. Olivér gitáros-énekes szolgálata.

Az ünnepi alkalmat megtisztelte jelenlétével Mótyán Tibor, Szarvas Város Díszpolgára, Csernus Zsolt önkormányzati képviselő, Molnár György, a templomi Tessedik-szobor adományozója, dr. Czinkóczky Mihály egyházfelügyelő, Kepenyes György, az Ótemető gondnoka, Csicselyné Korbely Zsuzsanna, az Újtemplomi Evangélikus Gyülekezet presbitere.