Hírforgó

Szarvas várja a világ magyarjait

Szarvas – mint a Történelmi Országközép városa és a Kárpát-medence mértani középpontja – ad otthont július 31-én a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem program központi búzaösszeöntő ünnepének.


A világ összmagyarságát lélekben összefogó jeles esemény sajtótájékoztatóját múlt héten tartották a Szarvasi Szárazmalomban. A tájékoztatón jelen volt Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ – Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége – elnöke, Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara – NAK – elnöke, Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumi elnöke. Megjelent az eseményen dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke, valamint Závoda Ferenc, a Szarvasi Hagyományőrző Gazdák Egyesületének elnöke, Molnár Etele alpolgármester.

Babák Mihály házigazdaként hangsúlyozta, hogy a szarvasi gazdák a koronavírus járvány alatt is keményen dolgoztak, mivel a környéken kívül a magyar hazát is ellátják. Győrffy Balázs mondandójában emlékeztetett Trianon 100. évfordulójára is. Kiemelte, hogy a legemelkedettebb pillanat az, amikor a Kárpát-medence magyar gazdái összeöntik búzájukat.

Jakab Istávn elégedetten nyugtázta, hogy idén is több tízezer gyermek asztalára jut Felvidéken, Délvidéken, Erdélyben és Kárpátalján a Magyarok Kenyeréből. Továbbá jelezte, hogy július 31-én itt lesz Szarvason Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Nagy István agrárminiszter, Pótári Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Böjte Csaba.

Rittlinger József hangsúlyozta, hogy már 2011-ben, az első alkalommal az első adományozók között volt. Felhívta a figyelmet, hogy az Alapítvány közhasznúságának köszönhetően új elemként pénzadományokat is el tud fogadni. Továbbá az is elhangzott, hogy a városközpontban összeöntött búzát hortobágyi négyökrös szekéren szállítják át a Szarvasi Szárazmalomba.