Hírforgó

Turisztikai egyesület alakul Békésszentandráson

Lelkes békésszentandrási üdülőtulajdonosok és vállalkozások turisztikai egyesület megalakítását határozták el.


A megalakuló egyesület tagsága rendkívül színes. Az alapító tagok között ugyanúgy találhatunk nehézatlétikai olimpikont, mint nyugalmazott katonatisztet és még pilótát is. A közös vonás bennük az évtizedek óta tartó rajongás, ami a békésszentandrási Körös-parthoz köti őket – mondta el dr. Lesfalvi Balázs, Békésszentandrás alpolgármestere.

– Az egyesület fő célja a fejlesztések előmozdítása az üdülősori útépítések kapcsán. Ennek keretében igényfelmérést végeztünk a Dinnyelaposi üdülősoron és bekértük a Swietelsky útépítő cég árajánlatát egy új és jó minőségű út elkészítésére. Most már tudjuk a számokat kommunikálni és amennyiben jók lesznek a visszajelzések, 2021-ben megépülhet az új út.

– Milyenek az eddigi visszajelzések ebben az ügyben?

– Eddig nagyon jók és ígéretesek. A tulajdonosok egyetértenek abban, hogy egy új út milliós nagyságrendben növeli az üdülők értékét ezért nagy az érdeklődés. A célunk az, hogy Békésszentandrás összes üdülősorának az útminősége méltó legyen a település országos jó híréhez.

– A fejlesztéseken túl még milyen egyéb feladatokat tűztek ki célul?

– A szentandrási történelmi emlékhelyeink közül vitathatatlanul a Gödény-halom a legrégebbi a maga 5000 évével. Ennek a helyszínnek a gondozása egy nagyon szép feladat, amit a nemzeti park munkatársainak a szakmai iránymutatásával fogunk végezni, mégpedig hagyományőrzés keretében. A halomhoz igazi kaland eljutni, mivel az odavezető úton gyakran látni őzeket és nyulakat, ami nagy élmény a gyerekeknek. Irányító táblák elhelyezésével és tanösvény jellegű tájékoztatással nagyon jó túraprogram a családok számára.

– Említette, hogy hagyományőrző módon fogják gondozni a Gödény-halmot. Mit kell ez alatt érteni?

– A mai modern világban elfeledett készséggé kezd válni a férfiak kaszálása. Mivel a halom kiemelten védett terület és az egyike azoknak az utolsó helyeknek a környéken, ahol még terem az ősbúza, mi sem gépi-motoros eszközökkel, hanem kézi kaszálással fogjuk rendben tartani. A munka köré egy egész napos programot tudunk felépíteni, ugyanis nagyon látványos, amikor 25-30 ember fehér ingben egyszerre kaszál, mint a régi aratásokon. Természetesen lovaskocsival, versennyel, bográcsozással és mindezt a jó levegőn. Jó hangulatú családi program. Én biztos el fogok menni a családommal.

– Milyen források állnak a rendelkezésükre? Önkormányzati támogatásban részesülnek, mint korábban a TDM?

– A megalakulásunk lezárulásáig az alapító tagok teljes mértékig saját zsebből fedezik a felmerülő költségeket. Az Önkormányzattól pénzügyi támogatást nem fogunk igénybe venni, nekünk az elvi támogatás sokkal fontosabb, hiszen a táblák kihelyezése vagy a rendezvények tartása csak önkormányzati és polgármesteri jóváhagyással történhet. Ezért nagyon fontos számunkra a jó kapcsolat.

– Ön is alapító tagja az egyesületnek?

– Igen. Magánszemélyként és a Hunyadi Kastély képviseletében egyaránt. Engem is magával ragadott az a lelkesedés, ahogy a helyi lakosok és tulajdonosok összefogtak egy szép feladat érdekében. Mivel az indulás mindig költséges dolog, egymillió forintot ajánlottam fel az Egyesületnek működési költségekre. Hasznos dolgok valósulhatnak meg, és úgy érzem, hogy a mostani világban éppen erre a lelkesedésre van szükség, mert ez tud átsegíteni minket a nehézségeken.

– Köszönjük a beszélgetést és eredményekben gazdag 2021 évet kívánunk Önöknek!