Hirdetmények, Közlöny

Ebzárlat és legeltetési tilalom

A Békés Megyei Kormányhivatal mint élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró hatóság a rókák veszettségének megelőzése érdekében kihelyezett csalétek-vakcina okán állat-járványügyi intézkedésként Ecsegfalva, Szarvas és Békésszentandrás kivételével Békés megye teljes közigazgatási területére vonatkozóan 2021. március hónap 27. napjától kezdődően 2021. április hónap 16. napjáig bezárólag ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.


Az állat-járványügyi intézkedés hatálya alatt:

1. Tartási helyén minden kutyát elzárva, illetőleg megkötve kell tartani úgy, hogy a kihelyezett csalétek-vakcinával ne érintkezhessenek. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.

2. A település területéről kutyát kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltás megléte esetén, csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

3. Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.

4. Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.

5. Az ebzárlat alatt a húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

6. A települési önkormányzat köteles a szabadon talált, kóbor ebek befogása iránt intézkedni. Az ebzárlat ideje alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni.

7. A jelzett időszakban a legeltetés tilos.

Amennyiben az alkalmazott csalétek-vakcina bőrre, sebbe, szembe, orrba, szájba, nyálkahártyára kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni és értesíteni kell a népegészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalt.