Sziréna

Motorozni akart mindenáron

Ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége és garázdaság vétsége miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy 39 éves büntetett előéletű, többszörös különös visszaesőnek minősülő gyomaendrődi férfi ellen.


A férfi 2020. szeptember 17-én a délelőtti órákban szeszesitalt fogyasztott, majd felült a tulajdonát képező segédmotoros kerékpárra és azzal az Orosháza irányából Nagyszénás felé közlekedett. Nagyszénás lakott területén kívül, a 4404-es számú út 26. km szelvényében a rendőrök intézkedés alá vonták és megszondáztatták. Mivel a szonda alkoholfogyasztást jelzett, a férfit előállították az orosházi kórházba vér- és vizeletminta biztosítása céljából. A férfi úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt.

A férfi ezt követően egy taxival visszavitette magát az intézkedés helyszínére, ahol korábban a segédmotoros kerékpárját lezárta. A 4404-es számú út 27. km szelvényénél észrevette egy segédmotoros kerékpárral éppen arra közlekedő 71 esztendős idős férfit, mire megállította a taxit, kiugrott az autóból és a motoros felé rohant azt kiabálva, hogy „álljon meg”. Amint  a motoros közelébe ért, nagy erővel ököllel ütni kezdte az idős ember fején lévő bukósisakot, melynek plexi üvege kitört, ennek következtében a sértett arca megsérült. Egy arra járó autós látva a bántalmazást megállt és számon kérte a terheltet, hogy miért ütlegeli az idős embert, mire azt közölte, hogy azért, mert az ellopta a motorkerékpárját. Az autós mentőt hívott és értesítette a rendőrséget is. A terhelt segédmotoros kerékpárja egyébiránt a helyszíntől kb. 2 km távolságra állt, ott ahol a terhelt korábban lezárta. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a sérelmére elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt nem kívánt magánindítványt előterjeszteni. A terhelt kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától és a közúti járművezetéstől, illetőleg kötelezze őt a nyomozás során felmerült 15.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére.