Hírforgó

Európai Mobilitási Hét és Autómentes nap rendezvénysorozat 2021 Szarvas

Szeptember 16-22. között rendezik meg idén az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap eseménysorozatát Szarvason.


Szeptember 16-án, csütörtökön az Európai Mobilitási Hét szarvasi rendezvényhetének megnyitásakor “Bringás vért az életért” címmel a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezetével véradást tartunk, 12.00-17.00 óra között. Helyszín: Szarvasi Járási Hivatal nagyterem.  Megjelenés kizárólag kerékpárral vagy gyalog! A véradók között 1 db kerékpárt és ajándékcsomagokat sorsolunk. Sorsolás 17-én pénteken, a „Bringás reggeli” alatt.  

Szeptember 17-én, pénteken „Bringás Reggeli” várja a résztvevőket a Fő téren reggel kb. fél 6-tól. Aki autó helyett kerékpárral vagy sétálva indul a munkahelyére, azt reggelivel és meleg teával várjuk. A rendezvény partnere Bohák Pier és a Rádió Szarvas. Az rendezvény ideje alatt kerül sor a csütörtöki véradó donorok nyereményének, valamint a Bringázz a munkába kampány nyerteseinek kisorsolására!!!

Ugyanezen a napon “Közlekedj helyesen” – oktatás és bebiciklizés II/1. címmel kerékpáros oktatás és bebiciklizés lesz a településen iskolás diákok részére: szabályos és biztonságos kerékpározás elméleti és gyakorlati tudnivalói, kerülnek ismertetésre, valamint kerékpárjavítási ismeretek bemutatót tartanak. Helyszínek: Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, Pazsa Kerékpárüzlet és Szerviz.

Szeptember 18-án, szombaton hagyományteremtő és közösségépítő kerékpártúrán vehetnek részt az érdeklődők a Mobilissimus Kft. szervezésében.

A kerékpártúra programja:

Időpont: szeptember 18. (szombat) 9:00 – 14:00

Találkozó: Békésszentandrás: 9:00 (Fő utca – Szent László utca sarok), Szarvas: 9:30 Vízi Színház

Program:

  • Ingyenes kerékpártúra, amely során lehetőség lesz a Szarvasi Arborétumot, a Békésszentandrási Duzzasztóművet és Erőművel meglátogatni. A túra végén egy pizzaebédre várjuk a résztvevőkek a békésszentandrási Holt-Körös partján.
  • A túrát tapasztalt kerékpártúrázók vezetik, akik a túra végén élménybeszámolót tartanak dél-amerikai, ázsiai és európai kerékpáros utazásaikról.

A túra ingyenes, de kérjük az előzetes regisztrációt, amelynek részletei  a http://www.szarvas.hu/hirek/kerekparos-hirek oldalon olvasható.

Szeptember 19-én, vasárnap tartjuk az Autómentes Napot, valamint a III. Körös- Körül a Körös Körül Futófesztivált. A rendezvény helyszíne a Szarvasi Vízi Színház. Megnyitó 9 órakor.

Programok a helyszínen és a futóútvonalon:

  • Megnyitó rendezvény a színpadon Szekér Gergő Hazatérsz című slágerével
  • Bemelegítés a futóknak Roszik-Pásztor Mariann és a Blue Gym vezetésével a színpadon
  • A futóverseny elindítása (parkoló, Petőfi utca, fahíd)
  • Életmód Tanácsadás Zahorecz Bettivel a bástyán
  • Itt lesz a Mobilissimus, aki egy teherbringát mutat be az érdeklődőknek: “Hallottál már teherkerékpárról és ki is próbálnád, milyen tekerni? A DELIVER-ED jóvoltából megismerheted az első sorozatgyártású teherkerékpárt, amely sokoldalúsága révén bevásárlásra, családi utakra, kirándulásokra, de még kereskedelmi áruszállításra és beszerzésre is kiválóan alkalmas. Gyertek, próbáljátok ki és tekerjetek vele egy-két kört!”
  •  A futóverseny ideje alatt a biztosítós sátorban találkozhattok Szekér Gergő: Hazatérsz című klipjének fő támogatójával, a Risk24 Euro-Quattro Alkusz csapatával, ahol biztosítási és kárszakértők segítenek megóvni mindazt, ami fontos számunkra. Még az egészségünkre is gondoltak és a hiteles tájékoztatás jegyében elhozták nekünk a PirulaKalauzt, hogy tényleg szakértő tanácsokat kapjunk a legjobbaktól! 🙂 – http://www.risk24.hu/, https://www.euroquattro.hu/
  • Rekortán futópálya ünnepélyes átadó, dombormű avatás
  • Szekér Gergő akusztik koncert a színpadon
  • A futóútvonalon a frissítőpontoknál is helyi zenészek szórakoztatják a vendégeket
  • Gyerekudvar és az Art Zenekar várja a közönséget a Ruzicskay Alkotóháznál
  • Eredményhirdetés, éremosztás

Szeptember 20-án, hétfőn “Önkéntesen a Körös part tisztaságáért!” címmel hagyományosan egy hulladékgyűjtésre hívjuk a város lakóit. Találkozó a Szarvasi Arborétum parkolójában 9.15-kor. Védőkesztyűt, szemeteszsákot biztosítunk, a hulladék elszállításáról gondoskodunk. A tervezett főbb célpontok a Körös-parti horgászhelyek. Útvonalak: szabad strand és környezete, Erzsébet-liget, Pepi sétány, Kenderáztató-bikazugi híd, Komp és környezete,  Petőfi utca vége, Ifjúsági tábor-Ciprus liget. Tisztítsuk meg együtt környezetünket! Tisztítsuk meg a Körös partját! A nap állandó házigazdája és szervezője: Gombár Györgyné és a NACSE.

Szeptember 21-én, kedden “Közlekedj helyesen” – oktatás és bebiciklizés  II/2. Kerékpáros oktatás és bebiciklizés a településen iskolás diákok részére: szabályos és biztonságos kerékpározás elméleti és gyakorlati tudnivalói, kerékpárjavítási ismeretek bemutató. Helyszínek: Szlovák Általános Iskola, Óvoda, Pazsa Kerékpárüzlet és Szerviz.

Szeptember 22-én, szerdán lesz az Európai Autómentes Nap: Szarvas és Békésszentandrás érintésével kerékpárút átadó ünnepségre kerül sor. 

Megkérjük Önöket, hogy szeptember 16-22. között gyalogosan, kerékpárral, tömegközlekedési eszközök igénybevételével, „telekocsival” érkezzenek munkahelyükre, ügyeik intézésére, ezzel is népszerűsítve a „Klímabarát közlekedést!”

* * *

Felhívás! – Útlezárás

2021. szeptember 18-án szombaton 15.00 órától lezárásra kerül a Vízi Színház előtti terület a parkolókkal, valamint 19-én vasárnap 07.00-17.00 óra között az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap III. Körös – Körül a Körös Körül Futófesztivál rendezvényei miatt lezárásra kerül a kerékpáros fahíd, a Petőfi utca, a Budai Nagy Antal utca és a Jókai utca közötti szakaszon.

Megértésüket köszönjük!

Szervező: Szarvas Város Önkormányzata 5540 Szarvas, Szabadság út 36. www.szarvas.hu

Az Európai Mobilitási Hét rendezvényeit a vonatkozó COVID-19 biztonsági előírások szigorú betartása mellett, valamint a helyben hozott védelmi intézkedések figyelembevételével rendezzük meg.