Hírforgó

A tehetségek hete

Azt mondta egyszer Arany Juliska, Arany János leánya: „Én atyám házában azt tanultam, hogy ember és ember között csak jellem és tehetség képezhet különbséget.”


A jellem formálása mellett, a tehetségek gondozása az egyik legfontosabb feladat a Benkában. Ezt az is mutatja, hogy jelenleg 20 tehetségműhely működik iskolánkban.

A hét folyamán minden reggel bemutatkozott egy-egy tehetségműhely egy kisfilmmel. Ezeknek a célja az volt, hogy felkeltse az érdeklődést a még „szunnyadó” tehetségekben és a jövő tanévben jelentkezzenek a műhelyekbe.

A mindenkihez szóló kedves üzenetek, úgy hiszem, célba találtak, mindenkit elértek a Benkában.

A nyolc bemutatkozó műhely csak egy része annak az átfogó tehetséggondozásnak, ami az iskolánkban folyik. Természetesen a többi szakkört, foglalkozást is népszerűsíteni szeretnénk a következő tanévben.

A videók mellett napi programokkal színesítettük a hetet.

Hétfő délután elmerültünk a matematika világában olyan játékokkal, amelyek „alattomos módon” társasjátéknak álcázva szerettetik meg a gyermekekkel a tantárgyat.

Kedden, március 22-én a VÍZ volt a főszereplő. Frissítőket szolgáltunk fel, mely az elegendő vízfogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet. Biacsné Bajusz Szilvia tanárnő a vízzel kapcsolatos kísérletekkel tette élménnyé a tanulást a 6. évfolyamosok számára.

Délután egy kötetlen beszélgetésre hívták a kutató gyermekeink a tanulókat. Koncz Boldizsár, volt diákunk mellett az országos döntőre bejutott tanulóinkkal, Nagy Viktóriával és Pozderka Nándorral is beszélgethettek, illetve a KGYTK versenyről tudhattak meg sok fontos információt Dr. Valastyán Balázstól. A népszerű beszélgetés reméljük, majd meghozza gyümölcsét, és lesznek a többi évfolyamon is olyan gyermekek, akik elmerülnek egy-egy kutatási témában.

Szerdán délután Huszti Erika néni várta a sakkozni tudó és nem tudó gyermekeket egy nyílt műhelyfoglalkozáson, amin játékosan, élményszerűen szerettette meg a sakkot azokkal a diákjainkkal is, akik eddig nem is gondolták, hogy milyen jó sakk-mattot adni.

Csütörtökön és pénteken délelőtt a szünetekben a népszerű Rubik-kocka kirakó verseny izgalmas perceinek lehettünk szemtanúi a folyosón. Délután pedig a citerákat pengették meg a gyermekek Földiné Boczonádi Zsuzsanna tanítónővel.

Pénteken délelőtt egy kiállítás nyílt az egyik tantermünkben, ahol a kiállítók azok a diákjaink voltak, akiknek szenvedélyük a gyűjtögetés.

A héten a gazdag programok arra szolgáltak, hogy felkeltsék az érdeklődést mindazokban, akik eddig nem csatlakoztak HOZZÁNK, olyan pedagógusokhoz, akiknek szívügye a tehetségek fejlesztése és kibontakoztatása.

Gazsóné Gugolya Beáta