Hírforgó

Nagycsaládos sikerek

A Szarvasi Nagycsaládosok Barátainak Köre 2021-ben ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját.


Ez az időszak sem telt eredménytelenül. A NEA Támogatási Program kiírására benyújtott NEAO-KP-1-2021/7-000229 számú, „Segítség kell, hogy segíthessünk!” című projektünket a Miniszterelnökség a Bethlen Gábor Alapkezelő döntése szerint 500.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Ez a támogatás lehetővé tette számunkra, hogy rendelkezésre álló forrásainkat célszerinti programjainkra fordíthassuk.

Sikeresek voltunk a TOP pályázatok terén is. A  TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00335 számú, „Pörögj fel! – Közösen egy összetartó Szarvasért” című projektünk az Európai unió és Magyarország kormánya 6.516.500Ft támogatásban részesítette. A projekt célja „Befogadó, megújulni képes, együttműködő helyi közösségek kialakítása”, a Szarvason jelenlévő nemzetiségek – magyar, szlovák, roma lakosok – békés együttélését, egymás jobb megismerését, egymás értékeinek – mint a városi kultúra, társadalom és gazdaság kiemelten fontos építőköveinek – fel- illetve elismerését hivatott elősegíteni. Programsorozatunk célcsoportját éppen a szarvasi, elsősorban hátrányos helyzetű – köztük roma és szlovák nemzetiségű – fiatalok képezik. Projektünk során olyan városi, nemzetiségi programokat valósítunk meg, melyek hozzájárulnak a városi identitástudat erősítéséhez, másrészt hozzájárulnak a társadalmi párbeszéd és összetartozás erősítéséhez, a szarvasi különböző nemzetiségi identitású, elsősorban hátrányos helyzetű fiatalság közösségépítéséhez. Olyan programokat, szolgáltatásokat tervezünk célcsoportunk számára,, amelyek a tudásátadás, a szemléletformálás, a társadalmi innováció révén hozzájárulnak a kulturális alapú kompetenciák erősítéséhez, az értékek tudatosításához, a különböző ifjúsági csoportok együttgondolkodásához, együttműködéséhez, a fiatalok társadalmi szerepvállalásának növeléséhez. Hisszük, hogy a helyi gyökerek megerősítésén és a támogató helyi közösség kialakításán keresztül a fiatalok Szarvason maradása is elérhető, hiszen csak ez biztosíthatja Szarvas jövőjét.

Szintén támogatásban részesült TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2021-00861 számú, „Esély a Szarvasi Ifjúságnak” című projektünk, mellyel közösségi házunk tetőcseréjének megvalósítása volt a célunk. A munkálatokra 1.549.620 Ft támogatást nyertünk, a projektben tervezett önerő 639.480 Ft. Sajnos a pályázat beadása óta az árak jelentősen megnövekedtek, Így a projekt megvalósítása jelentős anyagi terhet ró Egyesületünkre.

Közben folytak hagyományos programjaink is: kézműves foglalkozások, közös ünnepek, tábor, prevenciós programok, Mobilitási Hét. Továbbra is segítjük a tőlünk segítséget kérő családokat.

Ez egy sikeres időszak volt, reméljük, a jövőben továbbra is sikereket érünk el, hogy még hatékonyabban tudjunk segíteni a szarvasi családoknak.

Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
Gombár Györgyné