Hírforgó

Országos kémia verseny első és második hely a GFE Gyakorlóintéményének

A XV. Mozaik Országos Kémia Tanulmányi verseny döntőjének eredményhirdetésén a GFE Szarvasi Gyakorló Általános Iskola neve kétszer is elhangzott, mégpedig egymásután.


A Gyakorlóintézmény kiválóságai az országos döntőben megírt feladatmegoldásaikkal kimagasló eredményt értek el kémiából; Steinmacher Tamás országos I. helyezett és Tóth Iringó országos II. helyezett. Mindketten 7. osztályos tanulók, felkészítő tanáruk Litauszkiné Erki Katalin vezetőtanár.

Hogyan jutottak el ehhez a kimagasló eredményhez?

Még év elején, amikor csak ismerkedtek a kémiával, de már felkeltette érdeklődésüket az újonnan belépő tantárgy, jelentkeztek a MOZAIK Internetes Levelezős Tanulmányi versenyre. A verseny célja a tehetséggondozás, a diákok érdeklődésének felkeltése. Emellett tanulóinknak lehetősége van, hogy részt vegyenek a Természettudományi Tehetséggondozó Műhely munkájában. Iringó tagja ennek a lelkes kis csapatnak. A feladatsorok megoldásával mindig időre és szinte hibátlanul elkészültek, így egy-egy pont veszteséggel jutottak be az országos döntőbe. Ekkor még intenzívebb felkészítő munka kezdődött.

Az országos döntő egyik helyszíne Békéscsabán volt, tanítványaink ott írták meg a dolgozatot. Ebben az időpontban az ország kilenc városában versenyeztek a tanulók 2.- 12. évfolyamig, sok-sok tantárgyból. Az országos döntő feladatsorának megoldására 45 perc állt rendelkezésre, csak a periódusos rendszert és a tudásukat használhatták. A nyolc feladat igen változatos módon volt kíváncsi a tanulók tudására: igaz, hamis állítások, négyféle asszociáció, kísérlet – amelyről a teljesen pontos igaz következtetést kellett megjelölni, keresztrejtvény – ahol a megfejtésként kapott kifejezésre a hamis állítást kellett kiválasztani, ezt követte a számítási feladat, majd mennyiségi összehasonlításos feladatban a megoldásokat megadó kódot kellet bejelölni. Végül az anyagok összehasonlítása következett, itt az összes olyan kémcsőnek a sorszámát kellett kiválasztani, melyben lévő anyag azonosítási eljárása és az eljárás indoklása is helyes.

A szakmai tudás mellett jó szövegértésre, nagy figyelemre és logikus gondolkodásra van szükség, hogy ilyen eredményt tudjanak elérni. Sikeresen oldották meg a feladatsort, így kaptak meghívót az országos eredményhirdetésre, amely Szegeden az AGÓRÁBAN került megrendezésre. Ott a helyszínen derült ki, hogy milyen helyezést értek el. Az első helyezett, Tomi, a második helyezett Iringó és felkészítő tanáruk, Kati néni is oklevelet és könyv- jutalmat kaptak, valamint 12 hónapos hozzáférést a mozaweb.hu oldalhoz.

Mint írtuk, fontos a logikus gondolkodás ennél a tantárgynál is.

Steinmacher Tamás már korábban bizonyította tehetségét matematikából.

Részt vett a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány 33. Zrínyi Ilona Matematikaversenyén. Ez a verseny tesztjellegű, nagyon rövid idő alatt kell kiválasztani öt válasz közül az egyetlen helyeset. A feladatok megoldásában fontos szerepe van a szöveg pontos olvasásának és megértésének. A sok feladat és a kevés idő elmélyült figyelmet és koncentrációt igényel.

Évek óta Sarkad város ad otthon a megyei eredményhirdetésnek, amelyre az általános iskolákból évfolyamonként 15 tanuló kap meghívást, akik között volt Tamás is. A megyéből nevező 85 hetedikes nevező közül az 5. helyezést érte el – felkészítője Révész Éva tanár, igazgatóhelyettes.

Tamás és Iringó, felkészítő tanáraik eredményére nagyon büszke az intézmény polgársága!

Gy. P.