Sziréna

Nem létező oldtimerek

Jelentős kárt okozó üzletszerűen, társtettesként elkövetett csalás bűntette, 2 rendbeli nagyobb kárt okozó csalás bűntette és 1 rendbeli kísérlete miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség egy 36 éves, a bűncselekmény elkövetésekor büntetlen előéletű ecsegfalvi férfi ellen, aki nagyértékű autókkal összefüggésben károsított meg több sértettet.


A férfi – ismeretlen társaival szándékegységben – 2015 márciusában Budapesten alapított egy egyszemélyes kft.-t azzal a szándékkal hogy azt, annak nevét bűncselekmények elkövetéséhez használják fel. A férfi a cég részére – a bűncselekmények elkövetése érdekében – Ausztriában nyitott bankszámlát, majd az egyik német internetes apróhirdetési oldalon álnéven, magát amerikai állampolgárnak kiadva feladott egy valótlan tartalmú hirdetést, amelyben egy 1964-es gyártási évű, német gyártmányú oldtimer autót hirdetett meg eladásra 61.050 euróért, azzal, hogy a szállítási költség 869 euró, amely az autónak az Egyesült Államokban található telephelyről egy németországi kikötőbe hajón történő szállítási költséget jelentette. A hirdetésre egy német férfi jelentkezett, aki a veterán gépkocsi vételáraként 2015. május 06-án a megállapodás szerint összesen 61.919 eurót, valamint 2015. május 18-án további 4.643 eurót – a beviteli vám, valamint a járműnek a sértett németországi lakóhelyére történő szállítási díjának a fedezeteként – át is utalt a terhelt által nyitott bankszámlára. A terhelt és ismeretlen társai a gépkocsit nem szállították le a sértett részére, az nem is állt szándékukban és arra reális lehetőségük sem volt, céljuk a sértett megtévesztése révén a jogtalan haszon megszerzése volt. Cselekményükkel 20.000.000.-Ft kárt okoztak a sértett részére, amely nem térült meg. Ugyanilyen módszerrel két másik német férfit is átvertek forintra átszámolva 2,8 M, illetőleg 4,6 M Ft kár okozva a számukra.

Megkíséreltek becsapni még egy német férfit egy közel 10 M Ft értékű, szintén veterán német autóval is, de neki gyanús volt az alacsony szállítási költség, illetőleg az euróban megadott vételár, ezért utánajárt a hirdetésben írtaknak. Így kiderítette, hogy a hirdetésben eladóként szereplő amerikai állampolgár a megadott lakcímen, Kaliforniában nem él, illetőleg bement a bankba is, ahol kiderült a számára, hogy az eladóként megadott név és a bankszámla között nincs összefüggés, ezért nem utalta el a kialkudott vételárat, illetőleg a szállítási költséget és megszakította a kapcsolatot az elkövetőkkel. A terhelt közreműködéséért 3.500 eurót kapott, amely az elkövetés időpontjában nagyjából 1 M Ft-ot tett ki.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a terhelt által a bűncselekmény elkövetése során szerzett 1 M Ft erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült, 1,5 M Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.