Sziréna

Megromlott házasság

A Szarvasi Járási Ügyészség vádirata alapján 2 rendbeli hatóság félrevezetésének vétsége, felbújtóként elkövetett hamis tanúzás bűntette és folytatólagosan elkövetett nagyobb kárt okozó csalás bűntettének kísérlete miatt a Szarvasi Járásbíróság 1 év 6 hónap időtartamú 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt előkészítő ülésén egy 48 éves büntetlen előéletű gyomaendrődi férfit. Társát, egy 44 éves büntetlen előéletű dévaványai férfit, a bíróság hamis tanúzás bűntette miatt megrovásban részesítette. Ezen felül az eljárás során felmerült 120.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költséget is nekik kell megfizetniük. Az ítélet jogerős.


A 48 éves férfi házassága megromlott, és végül felesége 2018 októberében elköltözött közös gyomaendrődi házukból. A házastársak között rossz, haragos volt a viszony, mert nem tudtak megegyezni a közös kiskorú gyermekek elhelyezéséről. A férfi 2019 márciusában lakásbiztosítást kötött a közös ingatlanra, majd 2019. augusztus 18-án az éjszakai órákban telefonon valótlan tartalmú bejelentést tett a rendőrsége, miszerint a ház udvarán parkoló – a terhelt és felesége közös tulajdonát képező – személygépkocsit ismeretlen személy felgyújtotta, melynek következtében a lakástól különálló melléképület egy része is megrongálódott. A bejelentés alapján a Szarvasi Rendőrkapitányság rongálás vétsége miatt nyomozást indított az ügyben. Közben a férfi rábírta jó ismerősét, a 44 éves dévaványait férfit arra, hogy a rendőrségen vallja azt tanúként, a gyújtogatás éjszakáján a férfi válófélben lévő feleségét és annak új párját látta az ingatlan közelében. Még pénzt is ajánlott társának a hamis tanúvallomásért, aki beleegyezett és az eljárás során több alkalommal is valótlan vallomás tett. A felbujtó férfi közben a biztosítójához is bejelentette a káreseményt.

A férfi 2019. szeptember 01-én ismét tűzről tett bejelentést, miszerint az épület gyulladt ki. Másnap a biztosítóhoz is bejelentést tett azzal, hogy az épület tetőszerkezete teljesen leégett és fennáll a gyanúja, hogy valaki szándékosan okozta a tüzet. Utóbb a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, mivel a nyomozás során megállapítást nyert, hogy a cselekményeket valójában a 48 éves férfi követte el azért, mert „keresztbe akart tenni” a válófélben lévő feleségének, őt rossz hírbe akarta hozni és így akarta elérni azt, hogy a válóper során gyermekeiket a bíróság nála helyezze el. A kártérítés kifizetése nem történt meg, ezért a férfi a biztosítónak nem okozott kárt, de a szándéka 2 M Ft-ot meghaladó kár okozására irányult.