Sziréna

Tartásdíj fizetésének elmulasztása

Tartási kötelezettség elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség egy 37 éves büntetett előéletű budapesti férfi ellen, aki büntetőjogilag értékelhetően 1.200.000.-Ft összegű tartásdíj hátralékot halmozott fel volt élettársa felé.


A férfi és a gyomaendrődi nő élettársi kapcsolatából két kislány született 2013-ban és 2015-ben. 2015 júliusában a kapcsolat megszakadt, azóta a nő neveli a két gyermeket, az apa pedig a bíróság által jóváhagyott egyezségben azt vállalta, hogy gyermekenként havi 30.000.-Ft-ot, azaz összesen 60.000.-Ft-ot fog megfizetni a gyermekek tartására minden hónapban volt élettársa részére. A férfi – bár az évek alatt volt munkája és megfelelő jövedelme – gyermektartásdíj fizetési kötelezettségének csak részben tett eleget, mert a gyermekek édesanyja nem biztosította a láthatást a részére. A nő 2017 augusztusában végrehajtást kezdeményezett ellene, amelynek során közel 2.000.000.-Ft tartásdíj hátralék behajtására került sor; a férfi ezen felül további 1.200.000.-Ft tartásdíj hátralékot halmozott fel.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a beismerésben lévő férfit tárgyalás mellőzésével, az ügy iratai alapján meghozott büntetővégzésében közérdekű munka büntetésre ítélje, kivéve, ha a férfi tartásdíj fizetési kötelezettségének az első fokú ítélet meghozataláig eleget tesz, úgy az eljárást szüntesse meg vele szemben.