Sziréna

Sót és lisztet rejtett a csomag

Az Orosházi Járási Ügyészség 4 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy 33 éves büntetlen előéletű öcsödi férfi ellen, aki internetes csalásokat követett el, a megrendelt termékek helyett pedig konyhasót vagy lisztet küldött a sértettek részére.


A férfi 2021. augusztus-szeptember hónapjaiban az egyik ismerőskereső közösségi portál apróhirdetési felületén számítógéphez való videokártyát és játékkonzolt hirdetett meg eladásra, amely termékeket később nem küldte meg a vevők részére, és az már a hirdetések feladásakor sem állt szándékában. Ily módon legalább négy sértettet megtévesztett és megkárosított – köztük egy nagyszénási férfit is –, egyenként 22.000.-Ft-tól 37.000.-Ft-ig terjedő kárt okozva a részükre. A férfi az érdeklődőkkel utánvételes szállítási módban állapodott meg, azonban a csomag kifizetését követően a sértettek a megrendelt videokártya vagy játékkonzol helyett 2-2 kg sót vagy lisztet találtak a csomagban. A nyomozás során a terhelt az egyik sértett részére postai úton visszaküldte a rendelése árát, míg három sértett kára megtérítetlenül fennáll.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltet tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével pénzbüntetésre ítélje, illetőleg kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő két sértett kárának megtérítésére. Mivel egy sértett polgári jogi igényt nem terjesztett elő, azaz nem kérte kárának megtérítését, az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság ezen sértett részére okozott kár – 26.000.-Ft – erejéig vagyonelkobzást rendeljen el a terhelttel szemben.