Sziréna

Jogosítvány nélkül, ittasan kocsikázott – elítélték

Jármű önkényes elvételének bűntette, eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntette, valamint ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt a Szarvasi Járási Ügyészség vádirata alapján 1 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra és 7 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt jogerősen előkészítő ülésén a Szarvasi Járásbíróság egy 33 éves büntetett előéletű dévaványai férfit, aki jogosítvány nélkül, ittasan elvitte egy ismerőse autóját úgy, hogy egyébként a vezetéstől korábban már el volt tiltva.


A férfit a Gyulai Járásbíróság a 2022. április 05-én jogerőre emelkedett büntetővégzésével jármű önkényes elvételének bűntette és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt halmazati büntetésül 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint 5 évi időtartamra eltiltotta a közúti járművek vezetésétől. A férfi egyébként nem rendelkezik vezetői engedéllyel semmiféle járműkategóriára, és a bűncselekmények elkövetését megelőzően sem rendelkezett.

A férfi és egy ismerőse, a későbbi sértett 2022. október 10-én délelőtt találkoztak egymással a dévaványai autóbusz állomáson, majd együtt elmentek egy helyi autószerelőhöz, és elhozták onnan az ismerős megjavított személygépkocsiját. A személygépkocsit aznap kb. 13 óráig a tulajdonosa vezette, majd ekkor a terhelt – kihasználva a társa rövid ideig tartó távollétét – beült a gépjármű üresen maradt vezetőülésébe. Bár az időközben visszaérkező sértett tudatában volt annak, hogy a terhelt aznap 10 órától kezdődően különböző helyszíneken nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott, azonban az ittassága miatt a személygépkocsi biztonságos vezetésére alkalmatlan állapotban lévő férfit nem akadályozta meg a vezetés megkezdésében. Ezt követően estig a terhelt vezette a gépkocsit Dévaványa belterületén, amely időszakban a férfi ismét nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott. 18 óra körül a dévaványai autóbusz állomás közelében leparkoltak, a sértett bement egy pékségbe vásárolni, majd miután visszatért a személygépkocsiban várakozó terhelthez, határozott hangnemben felszólította őt a gépjármű vezetésének abbahagyására. A terhelt nem tett eleget a sértett felszólításának, hanem a tiltás ellenére elhajtott az általa jogtalanul használt gépjárművel, és azzal Dévaványa területén közlekedett, amíg aznap 19 óra 30 perckor a dévaványai vasútállomás parkolójában rendőri ellenőrzés alá vonták és megszondáztatták. A férfi a vezetés alatt közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt.

Cselekményével megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt rendelkezést, mely szerint járművet az vezethet, aki a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltakat is, miszerint járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel vagy – jogszabályban meghatározott esetben – az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes járművezetési jogosultsággal rendelkezik, és a jármű vezetésétől nincs eltiltva.

A jármű tulajdonosa ellen külön eljárás indult járművezetés tiltott átengedésének vétsége miatt.