Futás, Hírforgó, Képgaléria, Média, Sportsarok

Futókörök Napja

A SZEOSZ (Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége) és az Aktív Magyarország országos felhívásához csatlakozva „Futókörök Napja” rendezvényt szerveztek Szarvason, az Erzsébet-ligetben, április 27-én. Ebben az évben csak 20 településen lehetett birtokba venni az ország rekortán borítású futóköreit a sportolni vágyóknak, ezért nagyon izgultunk, hogy bekerülhessünk ismét a szervező települések közé.


Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött volt, melyet az egyes helyszíneken, a verseny ideje alatt lehetett megtenni 9 és 17 óra között.  A megtett köröket időmérő chipek segítségével mérték egységesen mind a 20 helyszínen a szervezők, a legtöbbet futó (első három) egyéni teljesítők értékes sportszervásárlási utalványban részesültek.

A rendezvényt a már megszokott szervezőgárda, a Szarvasi Úszó és Vizilabdasport Egyesület az Önkormányzattal karöltve vállalta magára, és biztosította a feltételeket munkatársaival, és az önkéntes segítőkkel.

Az eseménnyel egy időben és helyszínen zajlott Tőkés-Szeljak Gabriella és családjának vezetésével a Fuss, bringázz, sétálj Mátéért II. Jótékonysági Családi Piknik elnevezésű akció is. A jótékonysági rendezvénnyel Rusz Mátét és családját támogatták.

Szarvas 620 futóval, összesen 3606,400 kilométerrel a 9. helyen végzett a városok versenyében, ezen kívül 118 gyalogló, 162 kerékpáros, számtalan támogató és szurkoló volt jelen az Erzsébet-ligeti köröndön és futott, bringázott, sétált elsősorban Mátéért és persze azért, hogy előkelő helyen szerepelhessünk a városok versenyében.

A 20 településen egyidőben indított futókörös rajt előtt Lászlófi János informatikai felelős még egyszer leellenőrizte a chipeket, a héttérrendszert, ezek után Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna és tanítványa, Sárosi Márk megnyitotta a rendezvényt és már át is adta a szót Molnár Etele alpolgármesternek, aki köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. Darida András SZUSE elnök és Csernus Zsolt önkormányzati képviselő köszönték meg a nagyszámú részvételt valamint a támogatást és indították útnak a futókat.

Kísérőprogramokban sem volt hiány, így az Erzsébet-liget mindkét köröndjén volt program és látnivaló, hiszen a Körös-szögi Hagyományőrző Csikós Egyesület lovastorna csapata ismét eljött a jótékonysági rendezvényre. Szabó Zsolt most is egy különleges zenei élménnyel, handpan játékával ajándékozta meg a résztvevőket, majd egy másik hangszerrel, afrikai dobbal buzdította a futókat a pálya széléről.

Máté családja és a kardosi csapat jóvoltából házi sütemények, zsíroskenyerek, zöldségek, gyümölcsök és számtalan finomság várta a résztvevőket. Egészségstand a Szakorvosi Kft csapatával, a Vöröskeresztes sátornál újraélesztési bemutató-gyakorlás, Jansikné Enikő jóvoltából lábmasszázs, kézműves foglalkozás a legkisebbeknek Kelcsi Sarolta vezetésével, csillámtetkó Marik Viviennel, arcfestés Tőkés Nikivel és Szklenár Hannával.

Biolabor kezelés, hajfonás a székelyes fodrász tanuló lányoknak köszönhetően, Avon termékbemutató és rendelési lehetőség jótékony céllal, Doterra termékbemutató, Hegedűs Éva és Fürj Erik Kincses Térkép kódfejtős játékkal és adománnyal készültek, és természetesen a kutyás bemutató is része volt a rendezvénynek Károlyi János vezetésével, a Szarvasi Sportkutyás Egyesülettől.

A bemelegítést a Blue Gym Aerobikos lányok tartották, a Dalma Dance csapat pedig egy kis ízelítőt adott a táncos koreográfiájukból.

A várhatóan nagy létszámra tekintettel a szervezők a családi piknik megnyitóját későbbre, 10 órára tették, amikor Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, Dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum igazgatója szóltak a megjelent vendégekhez és  az addigra már indulásra kész kerékpárosok és a gyaloglók csapatához. Ezek után ismét Molnár Etele alpolgármesteré és Csernus Zsolt képviselőé volt a szó – akik maguk is támogatói voltak a jótékonysági rendezvénynek -, majd az előző évi jótékonysági akció ötletgazdája, Tárnyik Ildikó köszönte meg Lilike előző évi támogatását, és adta át a szót és a stafétát Tőkés-Szeljak Gabriellának, Máté családjának, majd Szvetkovics Edina gyógymasszőr-gerinctrénernek, aki maga is támogatója már hosszú ideje Máténak.

Tiszteletét tette és példát mutatva rótta a köröket – megnyerve a férfiak küzdelmét – Antal Béla Futónagykövet. Bereczki-Csaba Mónika, mint a Dr. Illyés Sándor Iskola szülői közösségének képviselője, mind futó, mind pedig támogató vett részt a rendezvényen.

Az első 20 legjobban teljesítők szarvason:

  1. Petrovics Kató 48 kör – 55.200 km
  2. Antal Béla 47 kör – 54.050 km
  3. Laurinyecz Levente 46 kör – 52.900 km
  4. Derék Hajnalka 43 kör – 49.450 km
  5. Szvetkovics Edina 42 kör – 48.300 km
  6. Petrovics Bori 37 kör – 42.550 km
  7. Kránitz Szabina 30 kör – 34.500 km
  8. Lászlófi János 28 kör – 32.200 km
  9. Dr. Gyalog Gergő 27 kör – 31.050 km
  10. Fazekas István 27 kör – 31.050 km
  11. Menezdorf Ákos 25 kör – 28.750 km
  12. Timkó János 24 kör – 27.600 km
  13. Kusztos Linda 23 kör – 26.450 km
  14. Schwarcz István 23 kör – 26.450 km
  15. Jancsó Mihály 22 kör – 25.300 km
  16. Gyalog Ferenc 21 kör – 24.150 km
  17. Kiss-Tihanyi Kinga 21 kör – 24.150 km
  18. Kondacs Anita 21 kör – 24.150 km
  19. Lászlófi Laura 21 kör – 24.150 km
  20. Szoboszlai-Szabó Dániel 21 kör – 24.150 km

A résztvevők között civil szervezetek, nyugdíjas csoportok, iskolák, sportegyesületek is megtalálhatóak voltak, de részt vett futóként a Cervinus Teátrum népszerű művésze Timkó János is, aki előző este még a „Szerelem” című színmű premier elődadását játszotta. A házigazda SZUSE úszóinak és családtagjainak Zalán Csaba edző vezetésével, illetve a Szarvasi Honvédelmi Sportközpont kadetjainak sem volt kérdés, hogy részt vesznek-e a rendezvényen, hiszen a „Fuss, bringázz, sétálj Mátéért!” jótékonysági megmozdulás részesei szerettek volna lenni.

Minden egyesület fontosnak tartotta, hogy maximálisan hozzájáruljanak ahhoz, hogy városunk minél több kilométerrel büszkélkedhessen a Futókörök Napján, így a Karate Akadémia, a Körös Dragon sárkányhajósai és kajakosai, a Blue Gym, a kézilabdások, a focisták, a Kangoos lányok is növelték kilométereink számát, ahogy városunk esperese, Lázár Zsolt is, aki ha teheti, minden futóeseményünkön részt vesz. Megtisztelte a rendezvényt és idén is részt vett a versenyünkön Zéténi Szvetlana ultrafutó – 15 kör 17,250 km -, és Budapestről Vesztergom Andrea, aki a dedikált versesköteteit ajánlotta fel jótékony célra, Máté javára, emellett kerékpározott és azután még 18,400 kilométert le is futott a szarvasi pályán.

A kerékpárosokat Csorbáné Dávid Ivett, a Szarvasi Rendőrkapitányság munkatársa, a szervezőcsapat oszlopos tagja vezette, a bringák felelőse problémamegoldóként Balázs Mihály, a Balázs Kerékpár Szerviz ügyvezetője volt, és a biztosítást a Polgárőrség végezte.

Támogatói is szép számmal akadtak a rendezvénynek. Volt, aki utalt Máté számlájára, volt, aki tárgyi felajánlásokkal érkezett (pontosan 275 db tárgyi felajánlás), de a szervezők étkezésére is érkeztek támogatások, így egy finom babgulyást kaptak ebédre a nap segítői, a majd 1000 db zsíroskenyér és egyéb finomságok mellé.

Az Erzsébet-ligeti helyszín előkészítéséről a KOMÉP Kft. csapatának és Király András ügyvezető úrnak köszönjük a közreműködést. A Ruzicskay Alkotóháznál Roszik Zoltán igazgató és Antal Béla volt segítségünkre, az Ifjúsági Táborért Rónyai Ágnes ügyvezető asszonynak, a népes segítő stábért Ozsváth Zsuzsának, a Gyulai SZC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatójának tartozunk köszönettel. A Cervinus Teátrum és munkatársai is aktívan részt vettek a szervezéseben, ahogyan a Szarvasi Rendőrkapitányság is, ezért hálás köszönet Dr. Dósa Zsuzsanna igazgató és Molnár Sándor városi rendőrkapitánynak. A riportokat és felvételeket a Szarvasi Televízió és a Körös Televízió készítette, a beharangozóinkat a Békés Megyei Hírlap – Beol, és a Szarvas és Vidéke Hetilap hírelte. Hangosítás és zene: Kasik Péter és Krivik Viktor. Informatikai támogatás: Lászlófi János.

A Szarvasi Polgármesteri Hivatalból Dávid Orsolya, Demeter Gabriella, és Szakácsné Szűcs Mariann, Farkas Henrietta, Lászlófi János, Krivik Viktor segítették a rendezvényt.

Stábtagok: Kondacs Viktória, Viszkok-Szlovák Alexandra, Fülöp Brigitta, Kovács Mátyásné, Kondacs Sarolta, Janecskó Kriszta, Magyar Móni, Kollárik Móni, Litauszki Sári, Papp Zoli, Komlovszki Anna, Sárosi Márk (bemondó), Dalmadi Andrea (fotós)-

A támogatójegyeknél segítőként részt vett, Nyerges Anna, Krivik Adél Anna, Klimaj Dorka.

Szervezők: Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna, Tárnyik Ildikó, Demeter Orsolya, Tőkés-Szeljak Gabriella, Csorbáné Dávid Ivett, Krivik Viktor.

A Futókörök Napjához csatlakozásunk miatt köszönettel tartozunk Babák Mihály polgármester úrnak, Részész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár úrnak és dr. Szélpál Tamásnak, a SZEOSZ főtitkárának.

A szervezők szerint a nap két abszolút hőse közül az egyik egy jószívű kisfiú volt, aki a szüleitől kapott zsebpénzével a tenyerében ment a gyűjtőládikához, és kérdezte az egyik stábtagot, hogy adományozhat e, mert nagyon szeretne, majd a vele egykorú Máté javára ajánlotta fel annak egy részét, valamint egy 3-4 év körüli kislány, aki műanyag kismotorjával rótta a köröket és szaporította a kilométereket a városnak.

Nehéz szavakba önteni a tegnapi napot, hiszen a rendezvényre számtalan felajánlás, támogatás érkezett, akiknek ezúton is köszönjük a támogatást. Akik hozzájárulásukat adták, azoknak a nevét a szervezőcsapat közzéteszi az esemény közösségi oldalán.

Külön köszönet a Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és EGYMI munkatársainak, akik esélyt és reményt adnak a hasonló helyzetben lévő családoknak!