Konyha, Magazin

Csirkeötletek

A baromfihúsok az összes esszenciális aminosav gazdag forrásai. A tojásban lévő fehérjét teljes értékű fehérjeként tartjuk számon, az aminosav tartalma majdnem teljes mértékben feltud szívódni. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk sem lebecsülendő, viszont zsírban szegények. Kedvező jegyeiket konyhatechnikai elkészítésük – sütés, főzés, párolás – során is megtartják. Sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszítenek, így tápanyag-tartalmuk koncentrálódik. Ennek folytán az egészséges táplálkozásban is jelentős előnyük van.


Borban sült csirke
Hozzávalók: 2 csirke, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl fehérbor, 2 dl tejföl, só.
A megtisztított csirkéknek levágjuk a combját, szárnyát, a törzsét pedig hosszában kettévágjuk úgy, hogy az eleje és a háta külön darab legyen. A húst megsózzuk, egy nagyobb lábos alját vékonyra vágott füstölt szalonna­szeletekkel kirakjuk, és a csirkedarabokat – bőrös oldalukkal lefelé fordítva ­szorosan rátesszük. Ontunk rá 2 dl fehérbort, és kis lángon, fedő alatt, lassan pároljuk. Megbolygatni nem szabad, csak egy-egy darab húsba villával beleszúrva, az egészet lassan körbetoljuk, hogy le ne ragadjon. Ha a leve elfőtt, apránként egy kevés vizet öntünk alá, de úgy, hogy azért pirulhasson. Ha már szépen megpirultak a húsdarabok, mindegyiket megforgatjuk, hogy a piros bőre legyen felül. Fedő alatt tovább pároljuk, míg a hús teljesen meg nem puhul. Tálalás előtt kb. 10 perccel ráöntjük a tejfölt, és jól átforrósítjuk. Rizsköretet, esetleg burgonyakrokettet adjunk hozzá.

* * *

Csirke ízes mártással
Hozzávalók: 1 nagyobb vagy 2 kisebb csirke, 10 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál paradicsompüré, fél citrom, 1 kávéskanál mustár, 1 dl bor, 1 dl tejföl, só.
Egy lábos alját kirakjuk vékony szalonnaszeletekkel, és rárakjuk a fel­darabolt, megsózott csirkét. Három kanál paradicsompürét elkeverünk a bor­ral, egy fél citrom levével, 1 kanál mustárral, a csirkére öntjük, befedjük vékony szalonnaszeletekkel, és mindig egy kevés vizet öntve alá, puhára pároljuk, majd pirosra sütjük. Tálalás előtt ráöntjük a tejfölt és jól átfor­rósítjuk.
Gombás rizsköret illik hozzá.

* * *

Csirke bundában
Hozzávalók: 1 csirke (vagy konyhakész csirkecomb és mell), 6 dkg vaj, 6 dkg liszt, 3 dl tej, 2 tojás, só, 1 kanál zsír, zöldpetrezselyem, olaj a kisütéshez.
A feldarabolt csirkét megsózzuk, és petrezselymes zsírban hirtelen átsütjük, majd 2 dl vízzel fölengedve fedő alatt félpuhára pároljuk. A vajat elkeverjük a liszttel, és világos rántást készítünk, föleresztjük a tejjel, ha sűrűsödni kezd, levesszük a tűzről és tovább keverjük, amíg langyosra nem hűi. Ekkor egyenként belekeverjük a tojásokat, és megsózzuk. Olyan legyen, mint a sűrű tejföl. A félig sült csirkedarabokat villára szúrva belemártogatjuk a tejmártás­ba, és forró olajban pirosra sütjük.
A csirke petrezselvmes-zsíros levével gombás rizst készítünk, ezt adjuk a húshoz. Citromkarikákkal díszítjük.

* * *

Csirke citromos mártásban
Hozzávalók: 2 kisebb csirke, esetleg konyhakész aprólék és comb vegyesen, 10 dkg füstölt szalonna, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, fél citrom.
A megtisztított, megmosott csirkét feldaraboljuk. Egy tűzálló tál aljalt beborítjuk a vékony szeletekre vágott füstölt szalonnával, rárakjuk a csirkedarabokat, megsózzuk (vigyázzunk, mert a szalonna is sós!), karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és vágott zöldpetrezselymet szárunk közéjük. Egy kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, zsírjára sütjük, majd kiszedjük. A szalonnás zöldséget meghintjük egy evőkanál liszttel, néhány percig pirítjuk, majd szitán áttörjük. Elkeverjük 2 dl tejföllel, ízesítjük a citrom levével, és a tálba visszatett csirkére öntjük. A sütőben jól átforrósítjuk. Burgonyapürével tálaljuk.

* * *

Pirított csirke
Hozzávalók: 2 kisebb csirke, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsír, 5 dkg vaj, só, zöldpetrezselyem.
A megmosott csirkét feldaraboljuk, besózzuk, és lisztbe mártva forró zsírban pirosra sütjük. Zsírjából leöntünk, egy kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára poroljuk. A csirkedarabokat tálra tesszük, levébe belekeverjük a vajat, felfőzzük és a csirkére öntjük. Tetejét megszórjuk apróra vágott zöldpetrezse­lyemmel. Zsírban sült burgonyával körítjük.

* * *

Pirított csirke magyarosan
Hozzávalók: 2 kisebb csirke, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 2 kanál zsír, 1 kávéskanál pirospaprika, só, 3 evőkanál lecsó (idényben friss zöldpaprika és paradicsom).
A csirkét megmossuk, feldaraboljuk és megsózzuk. A zsírt egy serpenyőben megforrósítjuk, a csirkedarabokat pirosra sütjük benne, majd egy edénybe kisedve, letakarva félretesszük. Zsírjában az apró kockára vágott szalonnát félig megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és megpirítjuk.
Megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a lecsót (vagy a meghalmozott és föl­szeletelt paradicsomot, a kicsumázott zöldpaprikát), jel elkeverjük, néhány percin pároljuk, beletesszük a lepirított csirkét, és fedő alatt adóig pároljuk, amíg a csirke meg nem puhul
Pirított tarhonyával vagy burgonyával tálaljuk.

* * *

Rizses csirkeaprólék
Hozzávalók: 70-80 dkg csirkeaprólék, 5 dk, zsír, fél fej hagyma, 25 dkg rizs, 1 csomó zöldpetrezselyem, só, törött bors.
A besózott csirkeaprólékot 1 kanál zsírban kissé megfuttatjuk, megborso­zzuk, öntünk alá 1 dl vizet, és fedő alatt félig puhára pároljuk. Egy másik edényben a többi zsírt megforrósítjuk, rátesszük a megmosott, lecsurgatott rizst, a reszelt hagymát, és néhány percig hevítjük (de nem pirítjuk), majd a húshoz keverjük, és felöntjük a rizs kétszeresének megfelelő vízzel. Beletesszük a finomra vágott zöldpetrezselymet és fedő alatt, kis lángcin vagy a sütőben puhára pároljuk.

* * *

Bácskai rizses csirkeaprólék
Az előbbiekhez hasonlóan készül, csak az aprólékból előbb zöldpaprikával és paradicsommal – télen lecsóval – ízesített pörköltet készítünk, és ha a hús már majdnem puha, az előző recept szerint közé keverjük a rizst és készre pároljuk.

* * *

Zöldborsós csirkeaprólék
Hozzávalók: kb. 70-80 dkg csirkeaprólék, 5 dkg zsír, 1 kanál reszelt hagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 csapott egy evőkanál liszt, egy csipet cukor, só, 50 dkg tisztított vagy konzerv zöldborsó.
Az aprólékot kisebb darabokra vágjuk és besózzuk. A reszelt hagymát zsírbhan megfuttatjuk, belekeverjük az apróra vágott zöldpetrezselymet és a besó­zott csirkeaprólékot. Egy dl vizet intünk alá, és fedő alatt – a vizei szükség szerint pótolva – pultara pároljuk. Ha a hús megpuhult, zsírjára sütjük, megszórjuk egy kanál liszttel, elkeverjük, feleresztjük a főtt vagy konzerv zöld­borsó levével, felforraljuk, majd a borsót is beletéve még egyszer felfűzzük. Egy csipetnyi cukorral és esetleg még sóval ízesítjük.