Hírforgó, Képgaléria, Média

A Versmaraton délutánja

A Magyar Költészet napját ünnepeltük a Városi Könyvtárban 2024. április 11-én, már megszokott módon Versmaratonnal. A Szarvas és Vidéke legutóbbi számában Szenes János beszámolt a Versmaraton délelőtti eseményeiről, most megosztjuk Önökkel, mi történt délután.


Természetesen folytatódott az egész napos szavalás, folyamatosan érkeztek a csoportok és az egyéni szavalók, ugyanúgy, mint délelőtt.

Nagy öröm számunkra, hogy a Jankovszky család idén harmadszor szerepelt az egyéni szavalók között. A családot az édesanya és két gyermek, Vencel és Adél képviselte. A versek szeretetét otthonról hozzák, példamutató, hogy fontos számukra a magyar költészet és a versünnep. Alig várjuk, hogy a harmadik gyermek is szavalókorba érjen!

A Közösségi Klub tagjai Kelcsi Sarolta vezetésével érkeztek a Versmaratonra. Ők kicsit bátortalanok voltak, ezért közösen álltak a közönség elé, és így adták elő műsorukat. Nagy dicséret illeti őket!

Harencsárné Liska Mária nyugalmazott könyvtáros és Harencsár László szintén rutinos verselő a könyvtárban, és Kovácsné Tímár Ildikó nyugalmazott könyvtárost sem kell bemutatni senkinek. Ők a könyvtár Olvasókörének is oszlopos tagjai, több kedvenc verssel érkeztek.

A könyvtárosok többször verseltek a nap folyamán.  Évről évre egyre nagyobb izgalommal választanak verseket, hiszen egyrészt rengeteg kedvencük van a klasszikusoktól, másrészt szemezgetnek a kortárs költők műveiből.

Uhljar Anni egyedi előadásmódjában lüktetnek a versek. Magával ragadja az embert ahogy játszik a hangerővel, hanglejtéssel, ha úgy érzi, énekelve szaval.

Szarvas Város Barátainak köre Rómer Ilike vezetésével szintén sok-sok éve állandó fellépő a Versmaratonon. Idén is sok szép verssel örvendeztették meg a hallgatóságot.

A Cervinus Teátrum művésze, Tatár Bianka előadásában elhangzott versek teljesen elvarázsolták a közönséget. Személyes versgyűjteményéből hallgathattuk meg kedvenc verseit, továbbá az ismert dalszövegíró Sztevanovity Dusán ismert dalszövegeiből is szemezgetett.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulóiból álló THILS&M együttes megzenésített versekkel érkezett. Két gitár és egy hegedű kísérte a dalokat, kellemesen hidegrázós élmény volt őket hallgatni, annyira magával ragadott mindenkit előadásuk. Reméljük többször is hallhatjuk őket városi rendezvényeken!

Brachna Irén József Attila költeményeiből válogatott. A költő életrajzát a versein keresztül mutatta be.

A Székely Mihály Kollégium tanulói is eljönnek hozzánk minden évben. Diákok és tanárok is készültek egy-egy verssel. Az ő verscsokruk zárta az idén 60 éves Magyar Költészet napján a Versmaratont.

Köszönjük a támogatást a Cervinus Teátrumnak, a Szarvasi Bibliothéka Alapítványnak, és a Líra Könyvesház Szarvas-nak!

Molnárné Pető Beáta, Tóth Orsolya