Hírforgó, Képgaléria, Média

A Baráti Kör hagyományteremtő kezdeményezése

Szarvas Város Barátainak Köre szerda délután újabb hagyományt teremtett az Egészségházban.


A szakrendelő belső terében avatták fel a 100 esztendeje született dr. Tóth Pál fogászprofesszor emléktábláját. Ezzel mintegy megteremtették annak lehetőségét, hogy a továbbiakban e jeles helyre újabb néhai szarvasi orvosnagyságok táblái kerüljenek.

A megjelent emlékezőket Zsapkáné Csasztvan Zsuzsa, a Kör elnökasszonya köszöntötte, majd Babák Mihály polgármester méltatta a Szarvason született kivételes tehetségű orvos emlékét.

A nemzetközi hírű orvos munkásságát egykori asszisztense, a szintén szarvasi születésű – s az évek során szintén neves szaktekintéllyé emelkedett – dr. Dima Magdolna vázolta fel, egyrészt saját emlékezi, egyrészt a Baráti Kör korábbi elnöke, Koszti Pál írása segítségével.

A beszédeket követően dr. Dima Magdolna, Babák Mihály polgármester és Zsapkáné Csasztvan Zsuzsa leleplezték a Székely Mihály Intézmény kivitelezésében született elegáns táblát.

A bensőséges hangulatú ünnepségen a Baráti Kör aktivistáin kívül megjelent dr. Kozma György, a Szakorvosi Kft. főorvosa, dr. Koszti Gabriella fogszakorvos, a sajtó népes csapata és néhány szarvasi polgár.

Mint kiderült, a Baráti Kör budapesti csoportja részéről Pálos Béla és Laurenczy Árpád a MÁV tehetetlenségének köszönhetően csak Mezőtúrig jutottak. Egyvagonos kispénzes mezei expresszünk megadta magát, így csatlakozás híján a két derék lokálpatrióta visszautazott a fővárosba.

Mint azt dr. Dima Magdolna beszédében elmondta, több neves olimpikon fogszakorvos is üdvözölte az emléktábla-állítást, így dr. Szívós István és dr. Hesz Mihály is és mások. A Baráti Kör mostani kezdeményezése is fényes bizonyítéka a lokálpatrióta összefogásnak, s egyben annak is, hogy a polgári értékeket és Magyarország nagyvilági jelentőségét megjelenítő néhai Szarvas szülötte nagyságainknak helye van a ma élők és az utánunk következők emlékezetében.