Hírforgó, Képgaléria, Média

Körösök völgye célterülettel indul a Kerékpáros Útőr Mintaprojekt

A Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége – KETOSZ – péntek délelőtt Békésen, a városháza patinás dísztermében tartotta Körösök Völgye Kerékpáros Útőri Szolgálat mintarendszer ünnepélyes Szándéknyilatkozat és Megállapodás aláírását.


Hazánkban hazai és EU források támogatásával 1990 óta több, mint 3000 km kerékpárút épült, amely sok milliárd forint nemzeti vagyont képvisel. Ez a vagyon azonban a jellemzően elmaradó fenntartás miatt a műszakilag indokolt mértéknél nagyobb arányban megy tönkre és az azon közlekedők számára is taszítóvá válhat a használata mind a napi, közlekedési célú, mind a szabadidős célú kerékpárosok számára. A fenntartáshoz EU forrás nem igényelhető és az alapvetően önkormányzatok kezelésében lévő kerékpárutakra nem minden esetben van forrásuk a tulajdonosoknak.

Ehhez szeretne segítséget nyújtani a KETOSZ a kerékpáros útőri szolgálat kialakításával. A Szolgálat önkéntes kerékpárosok közreműködésével figyelemmel kíséri a kerékpáros létesítmények állapotát, megoldja a felmerülő egyszerű problémákat és a kezelők figyelmét felhívja a fenntartás hibáira, velük együttműködve törekszik azok megoldására. Az Útőrök példamutató magatartással, akciókban való részvétellel szolgálják a kerékpáros közlekedés népszerűsítését.

Az ünnepélyes aláírás során bemutatkozott a KETOSZ, rövid ismertető hangzott el a Szolgálat céljáról, majd a szakmai támogatást megalapozó Szándéknyilatkozat és a létesítmények tulajdonosaival a Megállapodások aláírására került sor. A Szándéknyilatkozat aláírói röviden ismertették az elvárásaikat, a támogatási lehetőségeiket. Az aláírók: Békés Megyei Önkormányzat, Békés Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége, Békés Megyei Rendőrfőkapitányság, Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei szervezete, Útügyi Kormánymegbízott, Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, Magyar Autóklub, Körös Vidéki Vízügyi Igazgatóság, Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége és a KETOSZ. Az érintett települések: Békés, Békéscsaba, Csabacsűd, Dévaványa, Doboz, Gyomaendrőd, Gyula (Gyulavári), Kondoros, Körösladány, Köröstarcsa, Méhkerék, Mezőberény, Sarkad, Szarvas.

Szarvas városát ezen az ünnepélyes ceremónián Hodálik Pál alpolgármester és Krivik Viktor, a Polgármesteri Hivatal kerékpáros szakterületen nagy jártassággal bíró munkatársa képviselte.

Izsó Gábor, Békés város polgármestere, egyben a KETOSZ elnöke köszöntőjében utalt arra, hogy a Körösök völgye és Békés megye egésze milyen kiváló turisztikai adottságokkal rendelkezik.

Üdvözölte a szövetség munkáját Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy a sok fejlesztés közepette nemsokára Szeghalomtól egészen Békéscsabáig lehet majd kerékpározni.

Dr. Polyák Zsolt Békés megyei rendőr-főkapitány mondandójában hangsúlyozta, hogy megyénkben a közlekedési balesetek 25%-át kerékpáros balesetek alkotják. Ezért mint szavaiból kitűnt, a rendőrség felkarol minden jó kezdeményezést, amely a biztonságos közlekedés feltételeit javítja.

Sztaniszlav Tamás, a KETOSZ főtitkára – éppen ezen jeles napon vehetett át elismerést Izsó Gábor országos elnöktől – a szövetség munkájáról szóló szemléletes ismertetőjében kiemelten szólt a toborzás fontosságáról.

– Toborozni, toborozni, toborozni! – fogalmazott.

Szót kapott Békés megye útügyi biztosa, Dankó László országgyűlési képviselő, úgy is mint Kondoros város polgármestere. Mint reményteljes beszédében elmondta, a Sárrét irányából születőben van a kerékpárút kiépítése egészen Nagyváradig. A rendkívül célratörő és tartalmas tanácskozást követően Dankó Béla a Körös TV kamerája előtt is nyilatkozott, amikor is fokozottan kiemelte mind Szarvas egész térsége s ezen belül Kondoros városában a civil erők összefogását, a kerékpározás biztonságossá tétele és a kerékpáros turizmus népszerűsítése terén.