Hírforgó, Képgaléria, Média

Az új helyszín rapszodikussá tette a részvételt

A felvidéki Nagysallóról, Bősről, az erdélyi Küsmödről és a németországi Hanhofenből is érkeztek testvérvárosi delegációk a XIV. Kondorosi Betyárnapok rendezvényeire.


Volt főzőverseny és lovaspálya-avató szombaton. Itt Brlás János kardosi polgármester diadalmaskodott a polgármesterek versenyében Farkas Zoltán megyei önkormányzati elnök és Gajda Róbert megyei kormánymegbízott előtt. Mindeközben egyéb finomságokkal együtt 1100 literes óriás bográcsban főtt a kondorosi zöldbabos betyárleves. A birkapörköltek versenyét a Kondorosi betyárok nyerték – Zahorecz Mihály, Franczilla János (csapatkapitány), Klimaj Pál összetételben. A Szarvasi Betyár Gazdák pedig bárányhúsból főztek győzte palóclevest a “Rózsa Sándor kedvencei” kategóriában.

A szépséges és rendezett városközpontból több külső helyszínre kikerült rendezvény rapszodikus közönségmegjelenést vonzott. Például tömegek szórakoztak a 3+2 és a Magna Cum Laude vasárnap esti koncertjén.

Ezzel szemben vasárnap délután a sportpálya környékén felvert sátraknál és árusoknál alig-alig lézengtek. Ez a rész hangulatában teljesen távol állt a korábbi évek csárda környéki varázslatos miliőjétől. Abból a tradicionális környezetből nagyon nagy kár volt elmozdítani.

A vasárnap délutáni gyér érdeklődés közepette felkerestük az 1893-ban épült – még pusztuló állapotában is a vasút fénykorát idéző – kondorosi vasútállomás épületét. Sajnos egy ostoba döntés miatt ott már 2003 májusában megszűnt a teherforgalom. Később a Kisszénás-Kondoros vonalon a személyszállítás is meghalt…

Maradva a Betyárnapoknál, reméljük, hogy jövőre egyenletesebb lesz a tömeg részvétele, akár a korábbi években. A megszokott és bevált városbelsőhöz pedig üdvös lenne visszatérni. Kondoros barátai lévén, szorítunk a jövő évi sikerért.