Hírforgó

Kalandozás a színház világában

A projekt megvalósítása során a gyermekek esztétikai érzékenységének, a szép iránti nyitottságuknak, igényességüknek alakítása, a tanulók tér, forma és szín képzetének gazdagítása, a zenei ízlésük formálása volt a cél – a Jókai Színház sajtóközleménye.


A támogatási összeg 23.867.387 forint, a program Európai Uniós támogatás segítségével valósult meg.

A színház olyan művészeti ágazat, ami magába foglalja majdnem az összes társművészetet: a képzőművészetet, a zenét, a mozgást, a táncot, az akrobatikát. Így a gyermekek számára igazi művészi élményt nyújtottak a színdarabok és mesék a dramatikus feldolgozással. Fejlődhetett a kommunikáció és a szép beszéd a különböző szituációs gyakorlatok segítségével. Legfontosabb volt az érzelmi élet megalapozását szolgáló művészeti, kreatív nevelés, hiszen ki ne szeretne királylány vagy éppen királyfi lenni? Ezt a varázst a színház lehetővé tette mindenkinek, aki részt vett a programokon. Minden szerepet kipróbálhattak a gyerekek, és annak tapasztalatait közösen vontunk le. A szerepjáték nevelési szempontból is a leggazdagabb lehetőséget nyújtó játékfajta, amely a 23.867.387 forint európai uniós támogatás segítségével valósult meg a Békéscsabai Jókai Színházban, amely intézmény egyben a projekt megvalósítója is.

Célunk volt, hogy a csoportfoglalkozásokon érzelmi, esztétikai és erkölcsi élmények és a színház nevelő hatásának következtében a gyerekek képzeletének megmozgatását, a gondolkodásmód fejlesztését, a figyelem fejlődését, az azonosulási készséget, a verbális kifejezőképesség fejlődését, a kézügyesség fejlesztését és a csoportban való együttműködést érjük el.

A projekt megvalósítása 2013. február 1-jén kezdődött el, és 2014. március 31-én fejeződött be, melynek során a gyerekekkel feldolgozásra kerültek a „Versek, mondókák”, a „Dramatikus játékok zenére”, „Kellékek készítése”, „Állatmesék”, a „Kiskakas gyémánt félkrajcárja” és a „Népmese” témakörök. A fejlesztés eredményeként 120 fő vett részt a nem formális tanulási alkalmakon.

A projektről bővebb információt a www.jokaiszinhaz.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

  • Mocsári Katalin produkciós vezető
  • 06 66/517-567
  • mocsarikatalin@jokaiszinhaz.hu